دستور موقت دیوان عدالت اداری برای توقف فرایند مصاحبه و جذب پذیرفته‌شدگان آزمون سردفتری

رسیدگی به ماهیت شکایت ادامه دارد

پایگاه خبری اختبار- شعبه دیوان عدالت اداری با صدور دستور موقت مبنی بر توقف فرایند مصاحبه و جذب پذیرفته‌شدگان آزمون سردفتری ۹۷ موافقت کرد.

به گزارش اختبار، این قرار در پی شکایت برخی معترضان به نتیجه آزمون سردفتری اسناد رسمی روز ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ و با عنایت به گزارش سازمان بازرسی کل کشور درباره این آزمون صادر شده است.

متن قرار صادره به شرح زیر است:

گردشکار: شاکی با طرح شکایت به خواسته فوق بیان داشته است که سازمان ثبت اسناد در آزمون سال ۹۷ قبل و بعد از آزمون مرتکب تحلفاتی شده است که مفاد بندهای آگهی از جمله بند ۷ و ۴ تذکرات مهم و انتخاب مؤسسه برگزارکننده آزمون و تغییر ظرفیت شهرها و اعلام ممنوعیت برای ثبت‌نام بعضی مشاغل و عدم اعلام شهرهای آزمون رعایت نشده و موارد حفاظتی عدم استاندارد سؤالات و عدم سؤالات فقه مربوط به اهل سنت و اقلیت دینی حین آزمون و تأخیر در اعلام نتیجه، اعلام اسامی برابر ظرفیت، عدم انتشار کارنامه، حذف پذیرفته‌شدگان مشاغل ماده ۱۵ دفاتر اسناد رسمی رعایت نشده است و تقاضای دستور موقت و توقف عملیات اجرایی را نموده است که با عنایت به مفاد شکایت و شکایت‌های متعدد مطروحه مشابه به شرح آتی اتخاذ تصمیم می‌نماید.

قرار دیوان

نظر به این که مطابق مواد ۳۴ و ۳۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صدور دستور موقت مبنی بر توقف اجرای تصمیمات و اقدامات و یا الزام به انجام وظیفه منوط به احراز ورود خسارت است که در آینده جبران آن غیرممکن است و چون دلایل و مستندات ارائه شده به جهت عدم امکان مشارکت سایر واجدین شرایط در آینده غیرممکن بوده لذا فوریت امر احراز می‌گردد که بنا به مراتب و گزارش ۱۳۹۸/۲/۳ سازمان بازرسی کل کشور دستور موقت توقف عملیات ادامه روند استخدام از جمله مصاحبه و صدور حکم سردفتری پذیرفته‌شدگان صادر و اعلام می‌گردد.

صدور دستور موقت تأثیری در اصل و ماهیت موضوع ندارد. مقرر می‌دارد دفتر پس از ابلاغ تبادل لوایح به نظر برسد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۲۹۲ دیدگاه ها

  1. هم رشته ای گرامی آقا یا خانم sami، امروز پنجشنبه و ادارات تهران تعطیل هستش.
    راه های ارتباطی کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
    پایگاه اطلاع رسانی سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
    تلفن دبیرخانه: ۸۸۷۱۴۸۴۳
    «ساعات پاسخگویی از ۹ الی ۱۳»
    ایمیل: commission@iran.ir
    نمابر:۸۸۷۱۵۳۱۶

  2. من یه سوال از آقای امیرحسام دارم:
    اگه به قول شما در این آزمون تقلب شده باشه و با رانت سایت رو باز کردن و یه عده رو به عنوان پذیرفته شده معرفی کردن،چرا سازمان ثبت میاد لیست همه رو یکجا میذاره رو سایت که برای همه قایل رویت باشه؟
    چیزی که به قول شما ۱۰ ساله مردم دنبالش هستند و همه از ظرفیت شهرها و تعداد و این مسایل اطلاعات دارن اینقدر روش حساسیت هست.
    چرا باید لیست با کد ملی منتشر کنه؟
    خیلی آزمون ها فقط به فرد پاسخ میده و هیچ کس مطلع نیست که مثلا پزشکی اردبیل چند نفر سهمیه داشته و چند نفر پذیرفته شدن و چند نفر مراجعه کردن و ثبت نام کردن و چند نفر تکمیل ظرفیت کرفتن و …
    میخام بگم اگه ریگی به کفش بود خب یه کارنامه هم میدادن به طرف و مثلا برای تهران به جای ۵ نفر ۱۵ نفر پذیرش میشد و کسی هم نمیدونست که حالا چند نفر اختبار رفتن با چند نفر ابلاغ گرفتن و چه کسی آزمونی بوده یا غیر آزمونی و …
    میخام بگم این لیست خودش خیلی حرف پشتش هست.
    اگه میخواستن تقلب کنن بدون ارایه این لیست خیلی راحت تر بود تا بخان تقلب کنن و به راحتی لیست هم بذارن رو سامانه که همه بدونن چه شهری کیا قبول شدند!
    مثلا شهرهای کوچیک کسی نمیتونه اضافی پذیرفته بشه ولی یه شهری مثل اصفهان و تهران و مشهد اگه بدون ارایه این لیست برای یک نفر که میخواستن پذیرفته اعلام میشد و هیچ کس هم از کارنامه هم خبر نداشت و راحت بهش ابلاغ هم میدادن و آب از آب هم تکون نمیخورد!فقط خود طرف کارنامه اش میدید که زده پذیرفته و بقیه هم که خبر نداشتن…
    اینو برای ما توجیح کنید وقتی این همه اطلاعات دارید.

    1. جناب أمیر حسام اگه مدرک مستدلی دارین مبنی برانت لطفا بذارید واسم شخص متخلف روهم بگید قال قضین روبکنید دعائ خیرنا ن میکنیم

  3. ضمناً دوستان گرامی اگه شما پاسخنامه خودتون که دستی پر کردید رو بخواید سازمان مربوطه نمی‌تونه مثلا تو یک فایل اکسل نمره شما رو بفرسته بلکه ملزمه عکس همون پاسخنامه شخصی که شما شخصاً پر کردید رو بفرسته و اگر نکرد دوباره میتونید با عطف به شماره و تاریخ درخواست قبلی خواسته تون رو تکرار کنید.
    همچنین، دوست گرامی آقای سهیل، شخصاً اطمینان دارم که افرادی به حق و با تلاش خودشون قبول شدند و نباید حق این افراد ضایع شود. موفق باشید هم رشته‌ای گرامی. امیدوارم که ابهام شما برطرف شده باشه.

  4. دوست گرامی آقای سعیدی، داری قلب حقیقت می‌کنید و خلاف قانون حرف می‌زنید. در مواد ۱۱ و ۱۳ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و بند (ت) ماده (۱) آیین‌نامه اجرایی آن و قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی مصوب ۱۳۵۳ و آیین نامه اجرایی آن مصوب ۱۳۵۴؛ استثنائات دسترسی به اطلاعات رو بیان کردند و اظهارات جنابعالی کذب محض است.
    دوستان گرامی بنده برای موکلم از همین شیوه کارنامه و نمره مصاحبه استخدامی رو از یکی از وزارتخانه‌ها بدست آوردم.
    موفق و پیروز باشید.

    1. جناب امیر حسام! پاسخت را در یادداشتی کوتاه داده ام.اگر خانم زنده دل منتشر کنند خواهی خواند. بنابراین نه قلب حقیقت کرده ام نه کذب گفته ام دوست من.

  5. دوست گرامی آقای رامین، که مدام اسم عوض می‌کنی مرد و مردونه با یک اسم کامنت بزار! اینو راحت از آرم لوگوی کامنت میشه فهمید که شما یک نفری که با اسم‌های متفاوت داری کامنت میزاری! ضمناً، نه معترضین دوست من هستند و نه قبول شدگان و شما بنده خدا دشمن. مگه قانون معرفی کردن به این بندگان خدا جرم یا گناه هستش؟! که شما برا من حدیث و آیه قرآن قطار میکنی! اگه فکر می‌کنی که سازمان ثبت تخلفی تو آزمون انجام نداده از چی می‌ترسید؟! واقعا شما چطور به خودت اجازه میدی که به وکلا توهین کنید واقعا از همین مدیران سایتی که خودشونم وکیل هستند که داری تو سایتشون نظر میدی احساس شرم نمی‌کنید که به وکلا توهین می‌کنید؟!

  6. همچنین، دوست گرامی در سایت مذکور برگه‌ای به صورت پی دی اف برای مکاتبه حضوری با این سامانه وجود دارد که می‌شود از این طریق با این سامانه مکاتبه کرد.

    1. سلام آقای امیر حسام تو سایت هیچ آدرس مکانی وجود ندارد شما نمیدونید دفترش کجا واقع شده فقط شماره تماس که کسی پاسخگو نیست بعلاوه آدرس ایمیل ……بعد سوال دوم پاسخ ندادید من تو دادخواست که به دیوان دادم خواستاردسترسی وبررسی ومقایسه پاسخنامه خودم با سایر قبولانده شدگان حوزه خودم شدم به نظر تون پاسخنامه ام در دیوان باسایر قبولانده شدگان بررسی میکنند ؟

  7. دوست گرامی بحث ابطال آزمون نیست بحث اینه که به راحتی پاسخگوی ارباب رجوع بودند. ضمناً موکل بنده نمره تراز قبولی در سازمان مربوطه رو اخذ کرده بودند و در مصاحبه هم نمره ایشون ٩۶/۶۶ بود اما سازمان استخدام کننده ایشون رو جزء افراد مردودی اعلام کرده بودند. دوست گرامی اصل این قضیه رسیدن ذیحق به حقشه که عدالت هم همین است. بنده به دنبال ابطال یا عدم ابطال این آزمون نیستم فقط به عنوان یک بی‌طرف و یک وکیل دادگستری در راستای حدیث نبوی، زکات العلم نشره، عمل میکنم بد نیست جنابعالی حدیث امام صادق علیه السلام رو هم در مورد تمسخر دیگران مطالعه کنید. و همچنین سخن امیرالمؤمنین در مورد بیان سخن حق گرچه به ضرر تو باشد!

  8. آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات

    ماده ۱- اصطلاحات زیر در این آیین‌نامه در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
    الف- اطلاعات: هر نوع داده از جمله صوت، تصویر، فیلم، نوشته، نشانه، نقشه، اعداد و یا ترکیبی از آنها که در اسناد مندرج باشد یا به صورت نرم‌افزاری ذخیره گردیده و یا با هر وسیله دیگری ضبط شده باشد.
    ب- اطلاعات شخصی: اطلاعات مربوط به هویت، احوال شخصی، وضعیت فردی، عقاید و باورها، پست الکترونیکی، عکس و فیلم و صوت و تصویر و عادات رفتاری و فردی از قبیل نام و نام خانوادگی، محل و تاریخ تولد، ازدواج، طلاق، مشخصات همسر، والدین و فرزندان، نسبت خانوادگی، ناراحتی‌های جسمی و روحی، شماره حساب بانکی و رمز عبور، محل کار و سکونت و همچنین اطلاعات شخصی مربوط به انجام امور تجاری، شغلی، تحصیلی، مالی، آموزشی، اداری، پزشکی و حقوقی.
    پ- حریم خصوصی: قلمروی از زندگی شخصی فرد که انتظار دارد دیگران بدون رضایت یا اعلام قبلی وی یا به حکم قانون یا مراجع قضایی آن را نقض نکنند؛ از قبیل حریم جسمانی، وارد شدن، نظاره کردن، شنود و دسترسی اطلاعات فرد از طریق رایانه، تلفن همراه، نامه، منزل مسکونی، خودرو و آن قسمت از مکان‌های اجاره شده خصوصی نظیر هتل و کشتی، همچنین آنچه که حسب قانون فعالیت حرفه‌ای خصوصی هر شخص حقیقی و حقوقی محسوب می شود؛ از قبیل اسناد تجاری و اختراعات و اکتشافات.
    ت- اطلاعات طبقه بندی شده (اسرار دولتی): اسناد سری و محرمانه دولتی موضوع قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی -مصوب ۱۳۵۳- و آیین نامه اجرایی آن -مصوب ۱۳۵۴-
    ث- قانون: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات -مصوب ۱۳۸۸-.
    ج- نشر اطلاعات: قرار دادن اطلاعات در معرض دسترسی عموم.
    چ- مؤسسات خصوصی: اشخاص حقوقی که با تجویز قانون یا به موجب قانون خاص تأسیس شده یا می شوند و دارای فعالیت انتفاعی یا غیرانتفاعی می باشند؛ از قبیل شرکت ها، مؤسسات غیرتجاری، احزاب و سازمان های مردم نهاد.
    ح- مؤسسات عمومی: سازمان ها و نهادهای وابسته به حکومت به معنای عام آن شامل دستگاه های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری، نهادهای انقلابی، نیروهای مسلح، قوای قضائیه و مقننه و مؤسسات، شرکت ها، سازمان ها، نهادهای وابسته به آنها و بنیادها و مؤسساتی که زیر نظر مقام معظم رهبری اداره می شوند با رعایت تبصره ذیل ماده (۱۰) قانون و همچنین هر مؤسسه، شرکت یا نهادی که تمام یا بیش از پنجاه درصد سهام آن متعلق به دولت یا حکومت که در مجموعه قوانین جمهوری اسلامی ایران آمده است.
    خ- مؤسسات خصوصی ارایه دهنده خدمت عمومی: آن دسته از مؤسسات غیردولتی که اقدام به ارایه خدمات عمومی به مردم می کنند، از قبیل سازمان های صنفی و حرفه ای، بانک ها و بورس اوراق بهادار.
    د- کمیسیون: کمیسیون ماده (۱۸) قانون.
    ذ- مؤسسات مشمول قانون: مؤسسات خصوصی، عمومی و خصوصی ارایه دهنده خدمات عمومی.
    ر- درگاه: شامل پرتال، وب سایت، وب گاه یا رسانه بر خط مؤسسات مشمول قانون.
    ماده ۲- مؤسسات مشمول قانون موظفند ذخایر اطلاعاتی مذکور در ماده (۷) این آیین نامه را از سال اول ابلاغ این تصویبنامه به تدریج طی سه سال به صورت رقومی تبدیل و با رعایت قوانین و مقررات مربوط در دسترس کاربران در سطوح مختلف قرار دهند.
    ماده ۳- مؤسسات مشمول قانون موظفند عناوین اطلاعات عمومی و غیرطبقه بندی شده خود و شیوه دسترسی به آنها را در درگاه خود قرار دهند.
    تبصره- مؤسسات مشمول قانون باید کاربرگ (فرم) الکترونیکی و نسخه قابل چاپ درخواست اطلاعات را در درگاه خود قرار دهند. پس از پر نمودن و ارسال نمودن و ارسال کاربرگ به مؤسسه، شماره پیگیری در اختیار متقاضی قرار می گیرد تا از وضعیت درخواست خود مطلع شود.
    ماده ۴- مؤسسات مشمول قانون موظفند از طریق درگاه خود یک امکان ارتباطی امن و قانونی برای انجام رویه های اداری برقرار کنند تا کاربران بتوانند با استفاده از ابزارهای دسترسی و ارتباطی نظیر تلفن، رایانه یا تلفن همراه خود با مؤسسه مربوط ارتباط برقرار کنند. به دست آوردن اطلاعات و با ارایه اسناد و مدارک کاغذی، دریافت یا پر کردن کاربرگ های اداری آن نباید منوط به مراجعه حضوری شهروندان و صاحبان مشاغل به مؤسسات مشمول قانون باشد.
    تبصره- در صورت تأمین زیر ساخت کلید عمومی، امضای این اسناد نیازمند مراجعه حضوری نیست.
    ماده ۵- مؤسساتی که متقاضیان زیادی برای دریافت اطلاعات عمومی دارند، می توانند با رعایت سطوح دسترسی جهت ارایه نسخ کاغذی یا الکترونیکی اطلاعات، این خدمات را با نظارت کامل و ایجاد شیوه ارزیابی رضایت مندی مردم با رعایت مقررات مربوط و سطوح دسترسی، برون سپاری نمایند. داده ترافیک دسترسی به این اطلاعات باید تا شش ماه نگهداری شود.
    ماده ۶- مؤسسات مشمول قانون موظفند گزارش آماری انتشار اطلاعات و عملکرد دسترسی به اطلاعات مشتمل بر موارد زیر را اعلام کنند:
    الف- آمار درخواست های اطلاعات و تعداد پاسخ داده شده و رد شده.
    ب- متوسط حجم اطلاعات ارایه شده و زمان ارایه اطلاعات برای هر عنوان اطلاعات.
    پ- گزارش آمار اطلاعات منتشر شده و میزان بازدید از آن.
    ماده ۷- مؤسسات مشمول قانون موظفند اطلاعات زیر را در درگاه خود بر اساس ضوابط و استانداردهای مندرج در تصویب نامه شماره ۱۹۲۶۳۰/ت۴۲۶۳۵ک مورخ ۳/۱۰/۱۳۹۱ طراحی، درج و امکان دسترسی بر خط و بیست و چهار ساعته در هفت روز هفته برای مراجعان فراهم نمایند:
    الف- شرح وظایف و الزامات قانونی.
    ب- قوانین و مقررات حاکم بر فعالیت های مؤسسه.
    پ- ساختار سازمانی و وظایف هر پست تا پایین ترین سطح سازمانی.
    ت- فهرست کلیه مدیران سازمان به همراه تلفن ثابت و رایا نامه (ایمیل) سازمانی ایشان.
    ث- فهرست و امکان دسترسی به کلیه نهادهای تابعه و بالادست.
    ج- صفحه اعلام اعتراض به فعالیت های مؤسسه، واحد تابعه یا کارکنان (ایجاد سامانه دریافت تلفنی یا پیامکی یا رایانامه (ایمیل) داخلی برای اعلام اعتراض ضروری است).
    چ- طرح های تملک دارایی سرمایه ای مؤسسه به همراه گزارش آخرین وضعیت پیشرفت آنها.
    ح- صفحه اعلام نیازمندی های مناقصات و مزایده ها و اعلام آخرین وضعیت آنها.
    خ- شناسنامه کلیه خدمات قابل ارایه مؤسسه به همراه متولی پاسخگویی هر خدمت.
    د- فرآیند ارایه هر خدمت به همراه کلیه نیازمندی های مربوط.
    ذ- زمان بندی ارایه خدمات و فهرست و شیوه دسترسی به کارکنان پاسخگوی خدمات.
    ر- اعلام شیوه های ارایه خدمت در صورت برون سپاری از طریق دفاتر پیشخوان خدمات و تعهدات ایشان.
    ز- ایجاد صفحه راهنمای پیش خوان و سؤالات مکرری که از مؤسسه شده و پاسخ های مربوط.
    ژ- ایجاد صفحه پیگیری خدمت یا درخواست اطلاعات به همراه اطلاعات فرآیند طی شده برای ارایه خدمت.
    س- گزارش زمان هایی که پیش خوان جهت به روز رسانی یا مسایل فنی از دسترس خارج می شود یا شده است.
    ش- اطلاعات مربوط به وظایف مؤسسات عمومی مشمول قانون که مطابق قوانین و مقررات کشور ارایه آن الزامی است.
    ماده ۸- ناشران اطلاعات در مورد صحت اطلاعاتی که از مؤسسات موضوع قانون در اختیار آنها گذاشته شده و انتشار آنها منع قانونی ندارد، در صورت منتشر نمودن عین اطلاعات مسئولیتی نخواهندداشت.
    ماده ۹- مؤسسات مشمول قانون موظفند اطلاعاتی را که بر اساس قانون ملزم به انتشار آنها هستند، بلافاصله در درگاه خود درج نمایند
    تبصره- مؤسسات مشمول قانون حق انتشار یا ارایه اطلاعات مربوط به حریم خصوصی و سایر موارد منع شده در قانون را ندارند، مگر در مواردی که قوانین و مقررات، انتشار یا ارایه آنها را الزامی اعلام کرده باشد.
    ماده ۱۰- مؤسسات مشمول قانون موظفند نسبت به انتشار اطلاعات دربردارند حقوق و تکالیف مردم از طریق رسانه های همگانی اقدام نمایند.
    ماده ۱۱- وظایف و مسئولیت های مربوط به اجرای قانون و این آیین نامه به عهده بالاترین مقام مؤسسات مشمول قانون می باشد.
    تبصره- بالاترین مقام مؤسسات مشمول قانون می تواند در چارچوب اختیارات قانونی خود تمام یا بخشی از وظیفه ارایه و انتشار اطلاعات را به اشخاصی دیگر در مؤسسه تحت امر خود تفویض نماید.
    اسحاق جهانگیری- معاون اول رییس جمهور

    1. آقای امیرحسام نمیتونم درک کنم چراگفتهایتان اینقدرمتناقض وشبهه اندازهست من تمام متن نوشتهیتان را بادقت میخوانم چنان برطلل إجهاف وظلم می کوبید وچنان شائبه ای به اذهان متبادرمیکنیدکه انگار داوطلبان قبول شده هیچ رحمتی نکشیده اندوبرنامه ریزی ویا تخلفات برخی مدیران باعث قبولی قبول شدگان شده وعدم قبولی قبول شدگان

    2. با این حوصله که شما دارید این همه نوشتی هر پرونده ای بگیری‌ تو دادگاه برنده ای شک نکن توضیح میدی در حد لالیگا .

  9. دوستان هم رشته ای گرامی، اعم از قبول شدگان و معترضین لطفاً به همدیگه توهین نکنید و از مجاری قانونی پیگیر اعتراض و دفاع باشید و منتظر رأی قطعی دیوان عدالت اداری باشید و در آخر چه معترضین و چه قبول شدگان به رأی قطعی تمکین کنند. و دوستان معترض و قبول شده اگه میخواهید استدلالی برای اثبات مدعای خود نمایید اولاً، احترام به یکدیگر را در آن رعایت کنید و ثانیاً، منطقی استدلال کنید که برای هر عقل سلیمی قابل پذیرش باشد. آخه این‌که بگی فلانی چون معاون فلانی بوده و فلانی رو فلانی منصوب کرده؛ شد استدلال؟! یا چون فلانی صحت آزمون رو تأیید کرد تو آزمون تخلفی صورت نگرفته؟! یا این شرکت برگزارکننده آزمون چون مورد تأیید رئیس قوه قضائیه بوده پس تخلفی صورت نگرفته! برادر من مگه دست شرکت برگزارکننده آزمون رو رئیس قوه قضائیه گرفته و آورده؟! تو رو خدا اینجوری استدلال نکنید شما حقوق خوندید!
    با آرزوی موفقیت برای تمامی داوطلبان آزمون سردفتری اعم از قبول شدگان و معترضین.

  10. دوستان معترض و قبول شده برای دسترسی به کارنامه و برگه سؤالات آزمون مربوط به خودتون می‌تونید به سایت قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مراجعه کنید و پس از ثبت نام اکانت کاربری با انتخاب سازمان ثبت برگه سوالات و پاسخ نامه آزمون به همراه کارنامه خودتون رو از سازمان مذکور مطالبه کنید سازمان مکلف است ظرف مدت معین جواب رو تو سایت بارگذاری کند و نمی‌تواند استنکاف کنه از دادن این اسناد به شما. چون این اطلاعات مربوط به شخص متقاضی هست و جزء استثنائات قانون هم محسوب نمیشه و حتی برای استنکاف فرد مستنکف مجازات تعیین شده است!

    1. دوست گرامی حضرت علی (ع) میفرمایند :
      دوست خود را در حد اعتدال دوست بدار؛ چرا که ممکن است روزی دشمن تو شود و همین طور در دشمنی با دشمنت میانه رو باش؛ زیرا امکان دارد که روزی دوست تو شود
      این حدیث وصف حال شماست حالا انقدر در مخالفت با پذیرفته شدگان و شبه افکنی در آزمون زیاده روی میکنی که اگه حکم دیوان به نفع قبول شدگان بود بهت شاد میشوند و مورد تمسخرشون قرار میگیری

    2. سلام دمین محترم لطفاً نظرات تایید بفرمایید برای چندمین بار نظرات من تایید نمیشه.آقای امیر حسام الان من خواستم تو سامانه ثبت درخواست کنم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از لیست سازمان ها خارج شده ..من در دادخواست به دیوان طبق مواد ۵و۶ درخواست بررسی و مقایسه پاسخنامه خودم با قوبلانده شدگان حوزه خودم کردم به نظرتون جواب میده

      1. دوست گرامی هم اطلاعات فردی آزمونها و هم آزمون سردفتری اصولا از شمول این قانون خارج است.این قانون به اطلاعات حاکمیتی حکومت و تصدیات قوا و نهادها با رویکرد اقتصادی نظر دارد و هدفش شکستن انحصار اطلاعات در اختیار حاکمیت و انسداد باب رانتهاست . در مورد آزمون های سراسری مصرح قانون نظیر آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور نیز اطلاعات عام می تواند منظور باشد مثل ترازها و کارنامه یکایک افراد منظور نظر نیست. این موردی هم که شما خواسته اید شان اعتراضی دارد که باز از شمول این قانون خارج است.

        1. آقای محترم آقای امیر حسام وکیلن دارن تجربه یه پروندشون رو میگن ، چرا این بنده خدا رو به بیراهه میکشی ، خدا رو خوش نمیاد . اگر وگیل هستید قسم خوردید ….

          1. دوست گرانقدر! چه کرده ایم که بیراهه کشیده ایم این وکیل مدافع محترم را؟! ایشان می نویسند ما هم می نویسیم.این بیراهه بردن است؟ اگر بیراهه بردن باشد که ایشان اصلا خودشان دارند ماشین آزمون سردفتری را چپه می کنند!! این تجربه منافی موضوع آزمون سردفتری است.البته چند روز است که یادداشتی مستدل در باره نفی صلاحیت سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری در پرونده آزمون سردفتری به خانم زنده دل داده ام که اگر ایشان منتشر کنند می تواند خط پایانی بر بسیاری از ابهامات باشد.منتظر اقدام بیطرفانه و عاجل ایشان هستم.

          2. منظورم اینه که اجازه بدید آقای امیر حسام تجربیاتشون در پرونده شون رو در اختیار sami بگذارند و سعی نکنید القاء کنید که تلاش کردن فایده ای ندارد …

  11. سال ۱۳۹۶ آزمون متمرکز دستگاه های اجرایی کشور رو سازمان سنجش برگزار کرد و الان خودم برای یکی از موکلانم در دیوان عدالت اداری طرح دعوی کردم و خیلی راحت قبلش تونستم به علت شفافیت آزمون سازمان سنجش با تأمین دلیل کارنامه نمرات آزمون کتبی رو از سازمان بگیرم و بر اساس سایت قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، نمره شفاهی مصاحبه از ارگان مصاحبه گیرنده اخذ و متعاقب اون طرح دعوی کنم. دوستان معترض شما از طریق سایت قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات هم می‌تونید سازمان ثبت رو مکلف کنید که طبق قانون مذکور چون نمرات شما جزو اطلاعات شخصی شخص خود شما هستش رو به علاوه برگه آزمون رو به شما رو سایت بارگذاری کنه چون این اطلاعات جزء استثنائات قانون محسوب نمی‌شود. فقط قبلش باید به سایت مراجعه و ثبت نام کنید و درخواست رو تو پروفایل خودتون ثبت کنید و با انتخاب سازمان ثبت درخواست رو از طریق سایت ارسال کنید. موفق و پیروز باشید.

      1. سازمان ثبت اعلام کرده بود هرکس مایل باشد می تواند درخواست ارائه کارنامه کند.نیازی به درخواست از این سایت نیست.نمره آزمونهای قانونی سازمان سنجش برای فرد ارائه می شود و نیازی به تامین دلیل ندارد.

  12. جناب حقوق خوان و نه حقوقدان اینو بدون که سازمان ثبت یک شخصیت حقوقی مستقل از کارمندان که اشخاص حقیقی، دارد و اعتبار این شخصیت حقوقی وابسته به کارمندی که چند صباحی تو این اداره هستش، نیست امثال آقایان تویسرکانی و خداییان های زیادی آمده‌اند و رفته‌اند اعم از درستکار و غیر درستکار! در ثانی الان بحث رو نحوه غلط برگزاری آزمون و تضییع کردن حقوق داوطلبان اعم از قبول شدگان و معترضین آزمون هستش چه ربطی داشت به اعتبار سازمان ثبت و اسناد رسمی؟! چرا میزنی جاده خاکی دوست گرامی! اگه میخوای سفسطه کنی حداقل تخصصی سفسطه کن و یه سری به کتاب انواع سفسطه ارسطو بزن!

  13. یه جریان جالبی که شکل گرفته اینه که ۷۴ هزار نفر رد شده، فک میکنن همه اینا باید قبول میشدن که نشدن و فقط اون هزار نفر قبولی لیاقت و حق قبول شدن نداشتن و حق بقیه رو خوردن و با تقلب و رانت و … تونستن بیان جزو لیست پذیرفته شده!!
    و تنها راه حلش هم ابطال آزمونه و غیر از این هم هیچ راهی نداره ، هرکی تو این مسیر نباشه حتما منفعتی داره!!!!

  14. اقای امیر حسام شما کاری جز مخالفت با همه کس و همه چیز ندارید؟ در تمام نظریات شما جز مخالفت بی جهت و بی دلیل چیزی یافت نمی شود، دیدن واقعیتها هم جالب و قابل توجه است، موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا