بررسی بازتاب تحولات سهمیه ایثارگران در نتایج آزمون وکالت ۹۶

بررسی بازتاب تحولات سهمیه ایثارگران در نتایج آزمون وکالت ۹۶

پیش بینی می شود داوطلبان سهمیه ایثارگران در همه کانون ها بتوانند کل ۳۰ درصد ظرفیت را تکمیل کنند

پایگاه خبری اختبار- تغییر مبنای قانونی سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت، موجب آثار عمده ای از نتایج آزمون وکالت ۹۶ شد که در این مطلب به بررسی آن پرداخته ایم.

بررسی بازتاب تحولات سهمیه ایثارگران در نتایج آزمون وکالت 96

مبنای سهمیه ایثارگران پیش از تصویب قانون جامع خدمات رسانی

تا آزمون وکالت ۱۳۹۱ اعمال سهمیه ایثارگران به استناد مادۀ ۳ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب ۱۳۷۶انجام می شد، بر اساس این قانون ۳۰ درصد ظرفیت هر کانون به سه گروه تعلق می گرفت:

الف- کسانی که شش ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه داشته یا در اسارت دشمن بوده اند

ب- جانبازان ۲۵ درصد به بالا

ج- پدر، مادر یا فرزندان شهدا و جانبازان ۵۰ درصد به بالا

وضعیت سهمیه ایثارگران پس از تصویب قانون جامع خدمات رسانی ایثارگران

با این حال از آزمون وکالت ۹۲ و با تصویب قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مبنای اعمال سهمیه ایثارگران تغییر کرد و ۲۵ درصد ظرفیت هر کانون به گروه های زیر تعلق گرفت:

الف- خانواده شاهد یعنی خانواده های معظمی که در راه اعتلای اهداف عالیه انقلاب اسلامی و مبارزه با دشمنان انقلاب یکی ازاعضای خانواده شان ( پدر ، مادر، همسر، فرزند) شهید یا مفقود الاثر یا اسیر شده باشد.

ب- جانبازان بیست و پنج درصد و بالاتر

پ – آزادگان با شش ماه سابقه اسارت

ت- رزمندگان با شش ماه سابقه حضور در جبهه

با این تغییر، علاوه بر اینکه هم میزان سهمیه از ۳۰ به ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد، پدر، مادر و فرزندان جانبازان نیز از شمول سهمیه ایثارگران خارج شدند، این تغییرات به علاوۀ اینکه کانون های وکلا با استفاده از ملاک مادۀ … قانون جامع خدمات رسانی کسب حدنصاب ۷۰ درصد نمره آخرین فرد قبول شده در سهمیه آزاد را نیز شرط پذیرش داوطلبان سهمیه ایثارگران قرار دادند، موجب شد پذیرش داوطلبان سهمیه ایثارگران به نحو چشم گیری کاهش پیدا کند به نحوی که در برخی از کانون ها تنها یک یا چند نفر پذیرفته می شدند.

علت خالی ماندن ظرفیت سهمیه ایثارگران این بود که داوطلبان سهمیه ایثارگران نمی توانستند حدنصاب ۷۰ درصد نمره آخرین فرد قبول شده در سهمیه آزاد را کسب کنند و کانون های وکلا هم این ظرفیت باقیمانده را از داوطلبان سهمیه آزاد پذیرش می کردند.

وضعیت سهمیه ایثارگران پس از الحاق مادۀ ۵۹ مکرر مصوب ۱۳۹۵ به قانون جامع خدمات رسانی ایثارگران

این شرایط در دوره های آزمون وکالت ۹۲ تا ۹۵ ادامه داشت، مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۵ طی بند (چ) ماده ۸۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه… یک ماده با شماره ۵۹ مکرر به قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران الحاق کرد، طبق این ماده دو اتفاق مهم افتاد:

اول- سهمیه ایثارگران از ۲۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافت

دوم- دامنه شمول افراد برای استفاده از سهمیه ایثارگران توسعه پیدا کرد

بر اساس این ماده گروه های زیر مشمول استفاده از سهمیه ایثارگران شناخته شدند:

الف- فرزندان و همسران شهدا

ب- جانبازان با حداقل ۱۰% جانبازی

پ- آزادگان با داشتن حداقل سه ماه سابقه اسارت

ت- رزمندگان با داشتن حداقل شش ماه سابقه حضور در جبهه

ث- همسر و فرزندان جانبازان ۲۵% و بالاتر

ج- فرزندان و همسران آزادگان

چ- فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه

طبق حکم جدید قانون چه کسانی به دارندگان سهمیه ایثارگران افزوده شدند؟

بر اساس این حکم جدید این افراد که قبلا و در زمان حکومت مادۀ ۵۹ مشمول استفاده از سهمیه ایثارگران نبودند، مشمول استفاده از سهمیه ایثارگران شدند و به افراد دارای سهمیه افزوده شدند:

۱- جانبازان با درصد جانبازی ۱۰ تا ۲۵ درصد

۲- آزادگان با سه تا شش ماه سابقه اسارت

۳- همسر و فرزندان جانبازان ۲۵% و بالاتر

۴- فرزندان و همسران آزادگان

۵- فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه

افزوده شدن افرادی که تا کنون مشمول سهمیه ایثارگران نبودند

در میان این افراد، دسته اول و دوم و همسر و فرزندان جانبازان ۲۵ تا ۵۰%  و افراد دسته چهارم و پنجم، حتی در زمان حکومت مادۀ ۳ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت هم از سهمیه ایثارگران برخوردار نبودند و از این حیث پتانسیل بالایی در میان این افراد برای استفاده از سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ که نخستین فرصت برای استفاده از سهمیه شان بود وجود داشته است.

تغییرات کمی و کیفی افراد مشمول سهمیه ایثارگران

علاوه بر این از لحاظ کیفی هم افرادی که مشمول استفاده از سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ شدند از سطح بالاتری برخودار هستند، فرزندان جانبازان و آزادگان و رزمندگان در سنین جوانی هستند و به تازگی فارغ التحصیل شده اند و فرصت و فراغت بیشتری برای مطالعه داشته اند و از آمادگی علمی بالاتری نسبت به خود جانبازان و آزادگان و رزمندگان که با توجه به گذشت حدود سه دهه از پایان جنگ تحمیلی عموما در دهه ششم عمر خود هستند، برخوردارند، ضمن اینکه این عزیزان قطعا در این محدوده سنی مسوولیت های خانوادگی و شغلی بر عهده دارند که مانع از کسب آمادگی و مطالعه کافی ایشان می شود.

در یک جمع بندی کلی می توانیم بگوییم که در آزمون وکالت ۹۶ تغییر مقررات موجب دو تغییر در مورد سهمیه ایثارگران شده است:

اول- تغییر کمی: یعنی افزایش عده افراد مشمول استفاده از سهمیه

دوم- تغییر کیفی: یعنی ۱- افزوده شدن افرادی که هم دارای اشتیاق و انگیزه برای استفاده از سهمیه ای که برای اولین بار به آنان اختصاص داده شده است بودند و ۲- افراد افزوده شده دارای سطح علمی و آمادگی بالاتری نسبت به افراد سابق بودند

مشکل اصلی داوطلبان سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ چه خواهد بود ؟

مجموع این تغییرات موجب شده است که ترکیب پذیرش داوطلبان سهمیه های آزاد و ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ به طور کلی متحول شود، برخلاف دوره های اخیر که داوطلبان سهمیه ایثارگران برای کسب حد نصاب نمره پذیرش در آزمون و استفاده از سهیمه مشکل داشتند، در این دوره از آزمون به نظر می رسد که مشکل داوطلبان سهمیه ایثارگران پذیرفته نشدن در آزمون حتی با وجود کسب حد نصاب نمره باشد.

داوطلبان سهمیه آزاد امیدی به استفاده از باقیمانده ظرفیت سهمیه ایثارگران نداشته باشند

پیش بینی می شود که داوطلبان سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ بتوانند همه ۳۰ درصد ظرفیت اختصاص یافته به خود را در همه کانون ها پر کنند و مشابه دوره های اخیر داوطلبان سهمیه آزاد نباید هیچ امید و نگاهی به باقیمانده ظرفیت ایثارگران داشته باشند.

بر اساس اطلاعات اولیه به دست آمده از نتایج آزمون وکالت ۹۶ که از سوی داوطلبان برای پایگاه خبری اختبار ارسال شده است، نمره تراز رتبه ۷۷۰ کانون وکلای دادگستری مرکز حدود ۸۵۰۰ خواهد بود، یعنی هر یک از داوطلبان سهمیه ایثارگران که نمره تراز بالاتر از ۶۰۰۰ کسب کرده باشد حدنصاب نمره را کسب کرده و تا سقف ۳۰ درصد کل ظرفیت پذیرفته خواهد شد، این در حالی است بر اساس همین بر آوردها نمره تراز رتبه ۳۳۰ سهمیه ایثارگران در کانون وکلای مرکز حدود ۷۰۰۰ است، و اختلاف ۱۰۰۰ نمره تراز خود نشان دهنده از سطح بالای نمرات داوطلبان سهمیه ایثارگران و رقابت سخت آنان بر سر سهمیه اختصاص یافته است.

زیان دیده شرایط فعلی چه کسانی هستند ؟

در شرایط فعلی زیان دیده اصلی بر خلاف تصور اولیه داوطلبان سهمیه آزاد نیستند، چون شرایط جدید موجب خارج شدن بخشی از داوطلبان قوی از رقابت با آنان شده است، نمرات داوطلبان سهمیه ایثارگران در خیلی موارد از رتبه های برتر سهمیه آزاد هم بیشتر است!

باید گفت در این میان زیاندیده اصلی خود داوطلبان سهمیه ایثارگران هستند، مخصوصا جانبازان و آزادگان و رزمندگان که در دوره های اخیر در میدان خالی از فرزندانشان به رقابت می پرداختند و امروز در برابر آمادگی علمی فرزندان خودشان بازنده شدند.

نویسنده سیاوش هوشیار

 

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۱۹۶ دیدگاه ها

  1. جناب دکتر
    لطف بفرمایید در مورد سامانه سجایا که باید ایثارگر به عنوان بیکار ثبت شده باشه یه توضیحی بدهید .
    چون در آزمون جذب اختصاصی قضاوت آمده که باید به عنوان بیکار باشیم
    آیا آزمون وکالت رو هم شامل میشه؟
    برای دانشجویان چی .استفاده از سهمیه به مشکل میخورن؟

    1. سلام
      بحث قضاوت با وکالت کلا متفاوت است
      قضات استخدام میشوند ولی وکالت یک شغل آزاد است
      ضمن اینکه اصولا اگر داوطلبی شغل دولتی داشته باشد حتی در صورت قبولی در آزمون واجد شرایط کارآموزی نیست

  2. سلام جناب هوشیار با تشکر از پاسخ های خوب شما، بنده در کانون مرکز ترازم شده ۸۵۳۱و رتبه ام شده ۸۸۷ آیا بنده جزو قبولی ها هستم یا خیر ؟؟سپاسگذارم از پاسخ شما

  3. سلام خدمت جناب آقای دکتر هوشیار و خانم زنده دل ‌تشکر از سایت خوبتون خواهش می‌کنم جواب منو بدین من رتبه۲۲سهمیه باتراز ۷۹۱۰هستم اگه کانونی پذیرشش ۱۱۰نفر باشه ی موسسه گفت شاید کمتر بگیرین امکانش منو قبول نکن خواهش می‌کنم استدعا می‌کنم حجواب بدین بازم تشکر از زحمات شما بزرگواران

  4. سلام آقای هوشیار می شه یک سوال بپرسم خواهش می کنم جواب بدید ،آیا امکانش هست امسال جدا احتساب کنن مثلا خراسان که ۱۰۵ نفر می گیره ،۱۰۵ نفر آزاد بگیره ۳۱ یا ۳۲ نفر ایثارگر ، من رتبه ام ۷۰ و خرده ای شدم چون تو سایت می زنین دقیق نمی تونم بگم ولی بیشتر از ۷۴ هستم ،رتبه ی ۴ سهمیه معدلش شده ۱۲:۵۳ این یعنی به احتمال زیاد سهمیه پر می شه و به قول شما جایی برای آزاد نمی مونه ،موسسات می گن خیلی پر بشه ۲۰ نفره ولی حرف شما با عقل درست تره ،سالی بوده این اتفاق بیوفته و جدا احتساب بشه ؟ چقدر امکانش هست یعنی می تونیم امیدوار باشیم یا اصلا نباشیم ؟
    بشینیم باز بخونیم

    1. سلام

      چیزی من دیده ام فقط سال گذشته کانون مرکز این کار را کرده است

      در سایر کانون ها کلا رویه انقباضی است و خیلی تمایل به گسترش یا تسهیل جذب کارآموز مانند کانون مرکز وجود ندارد

      تقریبا محال است که کانون ها بیش از ظرفیت اعلام شده در آگهی آزمون کارآموز بپذیرند

    2. خیلی بعیده تمام ۳۰ نفر در خراسان پر بشن،،،اگر پر بشن خودم جزو افرادی هستم که خیلییییی تعجب خواهم کرد،،،

  5. با سلام
    با توجه به وضعیت خاصی که امسال اعمال میشود و با توجه به اینکه ۳۳۰ نفر سهمیه امسال تکمیل میشود سوالی که مطرح میشود این است در صورت پذیرش فردی با سهمیه ایثارگری با تراز ۸۰۰۰ در کانون مرکز ایا این احتمال وجود دارد که فرد مذکور در شهر تهران یا شهرستان های تهران پذیرش شود و فردی که بارتبه ۵۴۰ و تراز ۸۸۰۰ با سهمیه ازاد است در استان سمنان یا هرمزگان منتقل شود و فرد با سهمیه و تراز کمتر در جایگاهی جلوتر از سهمیه ازاد قرار گیرد یا اینکه مبنا در انتخاب شهر تراز افراد فارغ از سهمیه خواد بود؟

  6. سلام و ادب احترام
    بنده فرزند ایثار گر جانباز ۲۵%هستم
    برای ثبت نام اختصاصی قضات شرایط سنی را حتی برای ایثارگران حداکثر ۴۰سال اعلان نمودن

    اما مطابق خدمات ایثار گران استثناء شد

    فردا اخرین مهلته
    چکار کنم
    ثبت نام بکنم ؟

  7. با سلام،اقای هوشیار ممنون میشم نظرتونو بدونم،من ترازم ٨٢۴٩ شده در کانون مرکز با داشتن سهمیه و اینکه جز ١٠٠ نفر اول هستم،ایا من الان قبول شدم یا باید مننظر بمونم؟؟؟؟اگر قبولم تهران میوفتم ؟؟؟؟ممنون

  8. سلام استاد گرامی من رتبه ۲۶ سهمیه ایثارگران در کانون کرمان شدم تراز ۵۸۰۰ شانس قبولی دارم؟کانون کرمان ۵۰ نفر ظرفیت دارد.تشکر

  9. سلام بر خلاف اینکه همه میگفتن امسال سطح سوالات دشوار بوده و تراز پایینتر میاد واروونه شده تراز بالاتر رفته به نسبت سالای قبل البته به نظر من چون که من تو کانون مرکز با تراز نه هزار رتبه ام شده ۴۴۰ و طبق سالای قبل با این تراز باید رتبه من زیر ۴۰۰ میشد و طبق سوالات امسال رتبه بهتر از مشابه سالای قبل این نشون میده چقد سطح علمی متقاضیان بالاتر رفته و این برا متقاضیان سال بعد بالتبع سخت تر هست پس باید از همین فردا تلاش کرد .

  10. سلام استاد عزیز
    درکانون اصفهان که ظرفیت ۱۱۰ نفر بود رتبه ۹۵ کسب کردم سهمیه آزاد تراز ۸۵۰۰

    آیا قبول میشوم؟
    مرسی

  11. سلام اقای هوشیار. ممنون میشم پاسخ دهید.
    من رتبه ۵۱۳ مرکز با تراز ۸۸۷۴ و بدون سهمیه هستم. ایا در استان تهران قبول میشم یا باید به استان سمنان برم؟؟؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا