گفت‌وگو با رضا بهبهانی

رتبه ۳ آزمون وکالت کانون خوزستان و رتبه ۴ مرحله تشریحی آزمون قضاوت سال ۱۳۹۸

پایگاه خبری اختبار- رضا بهبهانی، رتبه برتر آزمون وکالت و قضاوت سال ۱۳۹۸ است که مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه آزاد اسلامی اخذ کرده است. آقای بهبهانی پیش از ورود به رشته حقوق، در رشته مهندسی عمران تحصیل کرده و به عضویت سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز درآمده است.

با او درباره شیوه برنامه‌ریزی و مطالعه برای آزمون‌های حقوقی گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

اینجانب رضا بهبهانی فارغ التحصیل رشته حقوق در دانشگاه آزاد اسلامی بهبهان ورودی ۹۵ هستم و هم اکنون در مقطع کارشناسی ارشد حقوق گرایش جزا و جرم‌شناسی در دانشگاه تهران مشغول به تحصیل هستم. بنده دارای مدرک کارشناسی عمران از دانشگاه شهید چمران اهواز هستم و در ادامه مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته عمران گرایش مدیریت منابع آب اخذ نمودم و پس از قبولی در آزمون حرفه نظام مهندسی موفق به عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان شدم و از سن ۲۴ سالگی تا کنون این رشته را در دانشگاه تدریس می‌کنم. پس از این مراحل با توجه به شناختی که از رشته‌ی حقوق پیدا کردم و تناسبی که بین آن و علایق خود دیدم بسیار مشتاق شدم که در این رشته شروع به تحصیل نمایم و در سال ۹۵ تصمیم گرفتم در راستای این علاقه ذهنی گام عملی بردارم. بنابراین در دانشگاه آزاد اسلامی بهبهان ثبت نام کردم ولی با توجه به شرایط کاری و کمبود وقت، فرصت کافی برای حضور در کلاس های دوره کارشناسی را نداشتم و چند ماهه اول مطالعه من به آشنایی با لغات تخصصی و ابتدایی ترین مسائل این رشته سپری شد. بنده مدرک کارشناسی خود را در ۵ ترم اخذ کردم و در آزمون قضاوت سال ۹۸ در مرحله تشریحی موفق به کسب رتبه ۴ کشوری و در آزمون وکالت ۹۸ رتبه ۳ کانون وکلای استان خوزستان را کسب نمودم.

علاقمندم تجاربی که در این مدت داشته ام را  در اختیار دوستان داوطلب آزمون های حقوقی قرار بدهم.

نکته قابل توجه برای شرکت کنندگان هر آزمون حقوقی انتخاب کتاب مناسب و اعتماد به آن است. تعویض مکرر منابع درسی نتیجه ای جزء سردرگمی و آشفتگی ذهنی نخواهد داشت‌. من در طی روزهای اول ثبت نام، با مشورت برادرم برای هر درس کتاب مناسبی خریداری کردم و تا روز آزمون به همان کتب پایبند بودم و در هر آزمونی که شرکت کردم نتیجه قابل قبولی کسب نمودم. موضوعی که باید به آن حساسیت نشان داد مطالعه عمیق و مفصل یک کتاب خوب است که می تواند با توجه به موضوع درس و درجه سختی آزمون پاسخ گوی *حداقل* ۶۵ تا ۷۵ درصد سوالات باشد. درصدی که برای هر آزمونی قابل قبول است. خواندن موازی چند کتاب در یک درس، گمشده ی افرادی است که آنقدر بر کتاب اصلی خود مسلط شده اند و به خود اطمینان کسب کرده اند که برای رسیدن به صفر تا ۳۵ درصد باقیمانده که ممکن است در منابع دیگر باشد، خود را تقویت می‌کنند. توصیه می‌کنم از طریق مشورت با افرادی که نتیجه خوبی کسب کرده‌اند یک کتاب خوب انتخاب کنید و به‌صورت مکرر و عمیق همراه با تست زنی مطالعه نمایید، مبادا با خواندن چند کتاب موازی از حول حلیم بیفتید توی دیگ! و حداقلی را که می‌توانستید کسب کنید از دست بدهید.

نکته‌ی دیگر این که در ذهن خود باور کنید که شما جزء پذیرفته‌شدگان آزمون خواهید بود و برای رسیدن به این باور سخت تلاش کنید، شاید این طرز تفکر همراه با کمی استرس باشد اما استرس کنترل‌شده برای کسب انگیزه و بالا بردن تلاش شما مفید و ضروری است. در مسیر آزمون خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و در صورت داشتن مشاور فقط با مشاور خود مشورت کنید و از صحبت های مرتبط به آزمون با دوستان خود خودداری کنید، به دلیل اینکه هر فردی کتب، شیوه و برنامه ریزی خاص برای خود دارد و ممکن با شنیدن این موارد از دوستان ( که شاید در مسیر اشتباهی هم باشند) موجب سردرگمی و دلسردی شما از برنامه و شیوه خودتان شود. رقبای شما از سیاره ی دیگری نخواهند بود و نتایج نشان داده است که دانشگاه محل تحصیل افراد رابطه زیادی با قبولی در این آزمون ندارد و همه چیز به تلاش شما بستگی دارد. اگر متقاضی آزمون وکالت هستید مطالعه را بزودی آغاز کنید و اکیدا توصیه میکنم برای خود برنامه روزانه برای مدت حداقل ۱۰ روز یا ۲۰ روز آینده تنظیم کنید، با توجه به میزان آمادگی و توانایی خودتان در هر روز، چند صفحه برای مطالعه هر درس مشخص کنید و به نحوی برنامه ریزی نمایید که برنامه شما در دوره تناوب دو روزه و یا سه روزه تکرار شود. مثلا در تناوب دو روزه برای روز اول مدنی صفحه ۱ تا ۲۰ و برای روز سوم صفحه ۲۰ تا ۴۰ و به همین صورت برای کلیه دروس حجم مطالعه معین کنید. توصیه من با توجه به میزان خستگی ذهنی که دروس می توانند داشته باشند قرار دادن مدنی، قانون تجارت و اصول فقه در یک روز ( برنامه صبح تا شب به ترتیب) و قانون مجازات اسلامی، آیین دادرسی مدنی و اصول فقه را در روز دیگر قرار دهید. تاکید میکنم که این برنامه را برای ۱۰ روز تا ۲۰ روز آینده مشخص کنید (حجم قابل توجهی مطالعه می شود) و به خود یادآوری کنید که باید، باید و باید حجم روزانه خود را طبق برنامه مطالعه کنید و به هیچ وجه از برنامه خارج نشوید. در هر ۶ روز از برنامه خود، یک روز را با حجم کم برنامه ریزی کنید و یا اینکه از ۳ درس روزانه، دو مورد را حذف نمایید که جایگزین برای روزهایی باشد که ممکن است به دلایلی نتوانسته باشید برنامه خود را تکمیل کنید. دقت کنید که برنامه حتی اگر سبک باشد ولی شما در مسیر آن حرکت کنید بهتر از برنامه‌ای است که در طی روز دوم و سوم از آن خارج شوید.

از نحوه برنامه ریزی بگذریم، حالا تا کجا پیش برویم؟! یک نفس تا آخر هر کتاب؟! مسلماً نه، توصیه می‌کنم مدنی را به سه بخش (اول: تا انتهای اسباب ضمان قهری، دوم: تا انتهای حق شفعه و سوم: تا پایان) ، آیین دادرسی مدنی سه بخش (دو بخش به دلخواه خودتان و بخش سوم قوانین خاص مدنی و آیین دادرسی مدنی)، آیین دادرسی کیفری در دو بخش به دلخواه خودتان، قانون مجازات اسلامی در سه بخش (اول: تا قبل از حدود، دوم: حدود، قصاص و دیات و بخش سوم: تعزیرات و در صورت وقت کافی مواد مهم قوانین خاص) ، تجارت در سه بخش (اول: شرکت های سهامی ، دوم: شرکت ها و چک، برات و سفته و بخش سوم: ورشکستگی) و اصول فقه در ۳ بخش به دلخواه خودتان.

پس از مطالعه و تست زنی بخش اول به مرور همان بخش و پس از آن بخش دوم را شروع کنید. پس اتمام بخش دوم، بخش اول و دوم را مرور و سپس به بخش سوم بروید. برای کسب نتیجه دلخواه مطالعه شما باید با تست‌زنی همراه باشد، ممکن است کتابی که انتخاب می‌کنید تعداد تست‌های زیادی داشته باشد و مرور آن زمان گیر شود، برای حل این مشکل به دلخواه خودتان سه علامت انتخاب کنید و در کنار هر تست علامت گذاری کنید. یک علامت به معنی عدم مطالعه مجدد (به دلیلی سطحی بودن یا متن صریح قانون)، یک علامت را برای مطالعه در صورت داشتن فرصت (برای سوالات متوسط) و یک علامت خطر برای سوالات سخت یا آن‌های که حاوی نکته یا آرای وحدت رویه هستن بگذارید به این معنی که باید حتما مطالعه شود. توصیه می‌کنم برای هر درس یک دفتر مخصوص نکات تهیه کنید و در هر فصل و برای هر بخش کلیه نکاتی که از تست ها می‌آموزید در آنجا یادداشت کنید و برای هر درس کتاب قانون که مخصوص حاشیه نویسی است تهیه کنید و صرفا نکات بسیار فرّار را در صفحه خالی روبروی هر ماده یادداشت کنید (این کار در مرور خیلی کمک می کند). مطالب را به نحوی بخوانید که گویا آخرین مرور شما تا روز آزمون است، یعنی اجمالی و با این ذهنیت که در آینده مرور خواهد شد از مطالب عبور نکنید. پیشنهاد می‌کنم پس از تسلط بر کتب و به ویژه در فاصله زمانی نزدیک به هر آزمون، با یک نگاه کلی سر فصل‌های هر درس را برای رسیدن به نظم فکری، در ذهن خود مرور کنید. ذهن منظم و مشرف بر سرفصل ها می تواند کلید موفقیت در آزمون باشد. این شیوه ی مطالعه ای است که بنده اجرا کردم و دو ماه آخر منتهی به آزمون به دلیل رفت و آمد به تهران و کلاس های ارشد ۴ روز از هفته را از دست می‌دادم ولی خوشبختانه نتیجه گرفتم‌.

منابع من:
حقوق مدنی:
کتاب فرهاد بیات و تست آقای شهبازی
آیین دادرسی مدنی: کتاب قانون یار و تست آقای کمالوند
قانون مجازات اسلامی: کتاب قانون یار و تست شادی عظیم زاده (برای جزای عمومی مجموعه سوالات سال های گذشته کافی هست
قانون آیین دادرسی کیفری: متن قانون و کتاب نکته های استاد خالقی و تست آقای ساولانی
قانون تجارت: متن قانون و تست فرشید فرحناکیان
اصول فقه: اصول فقه دانشگاهی آقای شب خیز و تست سمیرا محمدی

در نهایت برای همه شما عزیزان در تمام آزمون های زندگیتان بخصوص آزمون انسانیت، آزادگی و شرافت آرزوی موفقیت می‌کنم و امیدوارم بتوانید در مسیر عدالت گام بردارید و از دست اندرکاران این سایت که در جهت ارتقا علمی حقوقدانان و راهنمایی داوطلبان قدم بر می دارند تشکر می‌کنم.

در آخر دست پدر و مادرم را می‌بوسم و قدردان محبت‌های برادرانم هستم و از اساتید بزرگوارم شادروان خسرو پهلوانی، آقایان روح‌اله زندی و شهاب الدین بهبهانی، خانم مهری زمان‌زاده و سایر اساتید تشکر صمیمانه به‌عمل می‌آورم.
دلخوشم با نفسی…
حبه قندی، چایی…
صحبت اهل دلی…
فارغ از همهمه ی دنیایی…
دلخوشی ها کم نیست…
دیده ها نابیناست…

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. درود بر جناب وکیل بهبهانی
    من امسال ازمونمو خراب کردم ولی باور بفرمایید با دیدن کارنامه و رتبه قبولی شما اشکه که از دیدگانم بر گونه ام می نشیند
    انشاالله که این پروانه وکالت جهت تکامل هر دو دنیای شما بزرگوارباشه و افراد کم توان جامعه رو فراموش هیچ وقت حتی در حیطه وظیفه وکالت فراموش نکنید
    شاد و پیروز باشید

  2. دوستان هم رشته‌ای گرامی به نظر بنده فارغ‌التحصیلان در حال حاضر رشته حقوق بیسواد هستند نه این‌که فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی و رشته‌های دیگه باسواد باشند. اگر باسواد بودند اجازه نمی‌دادند که رتبه‌های تک رقمی از آن فارغ‌التحصیلان به غیر از رشته حقوق باشد.

  3. چند نکته در ازمون وکالت قابل تامل است
    ۱) اکثر قبول شدگان و رتبه ها از گروه علوم ریاضی هستن و بعنوان رشته دوم امدن حقوق و رتبهای درخشانی روکسب کردند
    ۲)اکثر قبول شدگان از دانشگاه ازاد اسلامی یا پیام نور هستند و کمتر کسی رو از دانشگاه های سراسری دراین ازمون میشود دید حداقل در رتبه های برتر
    ۳)پس این داوطلبان گروه علوم انسانی چرا کمترین قبولی رو دارند!
    ۴)این همه وکیل جذب شده ایا شرایط سالم کار کردن باقی میمونه با این وضعیت نابسامان اقتصادی!

    1. اکثر قبول‌شدگان از دانشگاه پیام نور و ازاد هستند چون نسبت جمعیت این گروه از دانشجوها، در مقایسه با دانشجویان سراسری وزارت علوم بیشتره.
      و اینکه صرفا چند مصاحبه از دانشجوهای پیام نور در این سایت درج شده به این معنا نیست که دانشجوهای بقیه دانشگاه‌ها قبول نمی‌شن. جمله شما، قیاس نیست. استقراست.

    2. ۱ چون اکثرشون اولا سنشون گذشته دوما دقت کنید تو کار حقوقی فعالیت داشتن در نتیجه هضمش ساده هست عین من که شاید دوران دانشگاه حتی ساده ترین کلمات معنیشو نمیدونستم و به مرور یاد گرفتم
      ۲ دانشگاه سراسری چون ازمون داره هرکیو پذیرش نمیکنه نه عین ازاد علمی کاربردی پیام نور و موسسات دیگه که با پول دانشجو اسم مینویسن و مدرک میدن همه دانشگاها به غیر سراسری ازمونی برای ورودیه رشته حقوق ندارن
      ۳ جوابتونو تو سوال اولتون دادم
      ۴ مطمعن باشین فساد میاره چون یه وکیل درامدش خیلی کمتره به نسبت به همین اشخاص که مهندسن و از چندین جا درامد دارن ما وکلا حتی بیمه و حقوق بازنشستگی نداریم عزیزم

  4. یه بارکی پروانه رو به همه بدین دیگه پولی بزارین والا این رشته که نابود شده تو مقاطع پایین اکثرا سن بالاها یا مهندسان توشن و از چندین ارگان دارن حقوق میگیرن یه وکیل چه؟ منیکه نه بیمه دارم نه حقوق بازنشستگی و…؟!
    تاسف واقعا عوض این که جوانان این رشته بهشون توجه شه و رشد پیدا کنن عموما کسایی میان بالا که خب بخاطر شغلشان که سمت حقوقی بوده تو دوران زیاد یاد گرفتن ولی یه دانشجو که فقط سواد اکادمیک داره میمونه کاش هرچه زودتر وزارت علوم تصمیمی بگیره و این رشته رو با ازمون بکنه رشته وکالت و قضاوت یعنی اجرای عدالت و حفظ حقوق نه که هرکسی از راه رسید بیاد توش اگه اینجوریه یه بارکی پس همه دانشجوها حقوقیو وکیل کنید

    1. وکالت مگه آزمون نداره؟قضاوت مگه آزمون نداره؟اونم چه آزمونی.شما علوم انسانی ها چرا نمیتونید ببینید غیر هم رشته هاتون زحمت می کشند و رتبه میارن؟شما که میگید وکیلید،یکی از اصول قانون اساسی آزادی انتخاب شغل هست.به جای حرص خوردن برید مهم ترین قانون ایران رو مطالعه کنید بعد ادعای وکیل بودن بکنید.برای اون کانونی متاسفم که به امثال شما پروانه دادن.!

  5. دوستان گرامی انتخاب منبع،برنامه صحیح و… شرط لازم است اما کافی نیست.ویژگی های شخصی و توانایی های جسمی و ذهنی هم که در افراد متفاوت است نقش مهمی دارد.مثلا برخی افراد حافظه خیلی خوبی دارند و با ۲ بار مرور مطلبی حداقل یکسال آنرا با جزئیات کامل در ذهن خود دارند اما عده ای دیگر با چندین بار خواندن ممکن است حداکثر یک ماه این مطالب را به خاطر داشته باشند .لطفا نگویید حافظه قوی نقشی ندارد چون به راحتی اثبات شده است بویژه در رشته های علوم انسانی مثل حقوق که فرمول و عدد و رقم مانند رشته های تجربی ، ریاضی و فنی چندان وجود ندارد و مطالب حفظی است.متاسفانه نمیشود اینجا نام افراد را برد اما به شخصه نفر دوم آزمون وکالت یکی از استانهای شمالی در سال ۹۷ را میشناسم که تفاوت انواع عین در مدنی را نمی دانست اما با به کمک حافظه قوی نفر دوم شد(حتی شماره مواد را حفظ میکرد!!!) به صورتی که بعد از اعلام نتایج حتی خودش باور نمیکرد رتبه تک رقمی شده باشد.پس افرادی که حافظه معمولی یا ضعیف دارند باید با مرور زیاد این مورد را جبران کنند

  6. ضمن عرض تبریک به جناب بهبهانی عزیز لازم میدونم که این نکته رو به دوستان متذکر شم که برنامه مطالعه امری کاملا شخصی و سلیقه ایه و موفقیت یک نفر با یک برنامه خاص حتما تضمینی بر قبولی دیگران با اجرای اون برنامه نیست. من امسال رتبه تک رقمی آزمون وکالت و رتبه دو رقمی مرحله تستی قضاوت و رتبه ۱۲۲ مرحله تشریحی اوردم(که درس تجارت رو در مرحله تشریحی به علت کمبود وقت سفید تحویل دادم) و برنامه مطالعه ام نیز کاملا متفاوت برنامه دوست عزیزمون جناب بهبهانی بود.
    کوتاه کلام اینکه هر برنامه و شیوه مطالعه ای که با اون بیشترین احساس راحتی رو دارین پیاده کنین نه لزوما تکرار برنامه و شیوه مطالعه افراد موفق.
    موفق و مسرور باشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا