چالش تعارض منافع نمایندگان مجلس در موضوع دریافت بدون آزمون پروانه وکالت

ضرورت الحاق یک تبصره به طرح تسهیل به منظور نسخ مادۀ 8 لایحه استقلال کانون وکلا در مورد دریافت پروانه وکالت بدون آزمون توسط بازنشستگان و ...

پایگاه خبری اختبار- مجلس شورای اسلامی در حالی این روزها مشغول رسیدگی به طرحی است که در توجیه ضرورت تصویب  آن به تسهیل ورود فارغ التحصیلان بیکار رشته حقوق و اشتغال زایی برای آنان تاکید می شود، که به موضوع ورود برخی از خود نمایندگان مجلس و قضات بازنشسته و مستعفی یا مدیران حقوقی ادارات دولتی که از حقوق و مزایای بازنشستگی هم استفاده می کنند توجهی نمی شود.در حالی که فارغ التحصیلان جوان رشته حقوق پس از سال ها تحصیل و پس از آن مطالعه و کسب آمادگی برای ورود به حرفه وکالت باید وارد رقابتی سخت در آزمون وکالت بشوند، به استناد یک ماده قانونی طیف وسیعی از افراد با استعفا از مشاغل دولتی خود و یا پس از بازنشستگی می توانند بدون شرکت در آزمون پروانه وکالت دریافت کنند.

برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ذی نفعان مستقیم ماده ۸ لایحه استقلال

خود نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم به صورت مستقیم ذینفع مادۀ ۸ لایحه استقلال کانون وکلا اصلاحی ۱۳۷۳ هستند و می توانند پس از دوره نمایندگی در صورتی که مدرک کارشناسی حقوق داشته باشند یا دارای تحصیلات حوزوی باشند و ۵ سال سابقه قضایی داشته باشند، بدون شرکت در آزمون وکالت می تواند درخواست دریافت پروانه وکالت بکنند.

طبق ماده ۸ لایحه استقلال کانون وکلا، طیف وسیعی از کارمندان دولت شامل قضات و کارمندان حقوقی و حتی نمایندگان مجلس با داشتن شرایطی می توانند بدون شرکت در آزمون وکالت و در مواردی حتی بدون طی دوره کارآموزی پروانه وکالت دریافت کنند.

دغدغه اشتغال فارغ التحصیلان حقوق منهای توجه به اخذ پروانه وکالت بدون آزمون بازنشستگان

در حالی که به نظر می رسد دغدغه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، توجه به مشکل اشتغال فارغ التحصیلان جوان است، بی توجهی به ورود عده زیادی از افرادی که بازنشسته مشاغل دولتی هستند و حقوق و مزایای بازنشستگی دارند به حرفه وکالت جای سوال دارد.

ضمن آنکه مشمولان ماده ۸ که در گذشته یا سمت قضایی داشته اند، یا نماینده مجلس بوده اند یا از مدیران حقوقی سازمان ها و ادارات دولتی بوده اند، به سبب ارتباطاتی که دارند، عملا در حرفه وکالت فضای رقابت منصفانه برای وکلای جوان را از میان می برند.

سوزن «تعارض منافع» به خود نمایندگان

«تعارض منافع» در حالی تبدیل به ترجیع بند سخنان نمایندگان مجلس شورای اسلامی شده است که بخشی از خود نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشمول امتیاز غیر منصفانه بند ج ماده ۸ لایحه استقلال هستند:

بند ج ماده ۸ لایحه استقلال کانون وکلا:

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با گذراندن یک دوره کامل نمایندگی که دارای لیسانس قضائی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه‌علمیه قم و ۵ سال سابقه کار قضائی در محاکم باشند.

راهکار عملی نفی تاثیر تعارض منافع در تصمیمات مجلس

به نظر می رسد در وضعیت فعلی که موضوع تسهیل ورود فارغ التحصیلان جوان رشته حقوق به حرفه وکالت مطرح است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی می توانند برای اثبات قصد جدی شان در این زمینه و همین طور نفی تاثیر تعارض منافع در تصمیمات مجلس شورای اسلامی، در همین مرحله در قالب یک تبصره الحاقی به مادۀ شش طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، مادۀ ۸ لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری را نسخ کنند.

ضرورت الحاق یک تبصره به طرح تسهیل برای نسخ مادۀ ۸ لایحه استقلال

نسخ مادۀ ۸ لایحه استقلال کانون وکلا، از یک سو ظرفیت بسیار زیادی را برای ورود فارغ التحصیلان جوان به حرفه وکالت باز می کند و از سوی دیگر فضای فعالیت وکلا را رقابتی و منصفانه می کند.

طبیعی است یک وکیل جوان، توان رقابت با یک نماینده سابق مجلس شورای اسلامی یا یک قاضی سابق یا مدیر حقوقی یک سازمان دولتی را نخواهد داشت.

بیشتر بخوانید:

 

ماده ۸ (اصلاحی ۱۳۷۳)- باشخاص زیر پروانه وکالت درجه اول از طرف کانون وکلاء داده میشود:

‌الف- بکسانیکه دارای دهسال متوالی یا پانزده سال متناوب سابقه خدمات قضائی بوده و لااقل پنج سال ریاست یا عضویت دادگاه داشته باشد‌ و سلب صلاحیت قضائی از آنها از طرف دادگاه عالی انتظامی قضات نشده باشد.

ب- کسانیکه دارای دانشنامه لیسانس بوده و ۵ سال سابقه خدمات قضائی داشته باشند و سلب صلاحیت قضائی از طرف دادگاه عالی انتظامی از‌آنها نشده باشد.

ج- نمایندگان مجلس شورای اسلامی با گذراندن یک دوره کامل نمایندگی که دارای لیسانس قضائی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه‌علمیه قم و ۵ سال سابقه کار قضائی در محاکم باشند.

د- کلیه کسانیکه دارای لیسانس حقوق قضائی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه علمیه قم با حداقل ۵ سال سابقه کار متوالی یا ۱۰ سال ‌متناوب در سمتهای حقوقی در دستگاههای دولتی و وابسته به دولت و نهادها و نیروهای مسلح باشند و بعد از اجرای این قانون با داشتن سی سال‌ سابقه خدمت بازنشسته شوند بدون رعایت شرط سن با انجام نصف مدت مقرر کارآموزی.

تبصره۱- کسانیکه دارای دانش نامه لیسانس بوده و دو سال سابقۀ خدمت قضائی داشته باشند از انجام دوره کارآموزی معاف میباشند. ولی در این ‌مورد مدت انتظار خدمت از لحاظ اخذ پروانۀ وکالت جزء خدمت محسوب نمیشود.

تبصره ۲- کانون ملزم است در مورد تقاضاهای پروانه کارآموزی یا وکالت ظرف مدت شش ماه اتخاذ تصمیم نماید. ‌

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۹ دیدگاه ها

  1. سلام
    دوستان لطفا اگه میدونید زمان دقیق ثبت نام آزمون کانون وکلا کی هست لطفا به من هم بگید…. در هر سایتی و که نگاه میکنم هیچی نیست همیشه اوایل مهر ثبت نام بود الان ۲۲ روز از مهر گذشته اما خبری از ثبت نام نیست
    لطفا هرکی میدونه اطلاع بده….

  2. دوست من علی آقا که نظر گذاشتید . قابل توجه شما و جناب آقای سیاوش هوشیار که این مطلب رو گذاشتند . دراین خصوص چند موضوع هست ۱ – این آقای هوشیار که می گویند این قانون نسخ بشه بنظر شما این کار درستی هست که یک شبه بیایند قانونی را که برای ذینفعان محترم ایجاد حق نموده و بر این مبنا زندگی خود و کارشان رو تنظیم و ۳۰ سال به دستگاه های مختلف (قوه قضائیه . دولت . نیروهای مسلح . مجلس و… ) خدمت نموده اند و با کمترین درآمد نسبت به وکلا و بخصوص وکلایی که درمقابل انها از پرونده ها دفاع می کردند و پول می گرفتند و آخرش هم معمولا دستگاه ها پیروز می شدند بخاطر تبحر و حرفه ای بودن آن کارشناسان , نسخ و از بین ببرند ؟ ۲- اگر چنین قانونی نبود بسیاری و یا شاید همه ذینفعان اصلا در دستگاه های مربوطه خدمت نمی نمودن که با کمترین درامد نسبت به کار آزاد وکالت و با ان همه مسئولیت و استرس وامکان توبیخ و… عمر خود را بگذارند و ۳۰ سال خدمت کنند و بعد هم که اکثرا سن آنها بالای ۵۰ سال است که بازنشسته می شوند و بیایند تازه بخواهند آزمون بدهند و از طرفی منع قانونی بخاطر شرط سن داشته باشند (برای آزمون وکالت حداکثر ۵۰ سال باید سن شما باشد که بخواهید شرکت کنید ) . پس این نظر و پیشنهاد در شرایط فعلی از اساس مردود و فاقد وجاهت شرعی و قانونی و تضییع کننده حقوق افراد هست . پس لطفا چنین پیشنهاداتی که غیر عملی و غیر حقوقی هست ارائه نکنید. همچنین قابل توجه این دوستانی که نگران هستند این ذینفعان زحمت کش و محترم جای آنان را از نظر جذب وکیل یا تعدادو… بگیرند باید یاد آوری کنم کسانی که به موجب ماده ۸ قانون لایحه استقلال پذیرش می شوند در طول سال یک یا دو بار پذیرش در کانون ها بر اساس خارج از تعداد پذیرش هرساله که از طریق آزمون جذب می شوند صورت می گیرند و ظاهرا هم حداکثر به میزان ۵ درصد پذیرفته شدگان هر کانون در هر سال هست . ضمنا اگر کلای جوان افرادی باشند که به علم حقوق تسلط داشته باشند هم خوب می توانند کار کنند و هم خوب می توانند پروند بگیرند . همگی موفق باشید .

  3. دوست عزیزی آقای سیاوش هوشیار . اولا : چون این قانون از سال ها قبل بوده و خیلی از افرادی که در شرف بازنشستگی هستند ( مثل قضات محترم و کارمندان حقوقی دستگاه های دولتی که از زحمت کشان هستند و… ) با اتکاء به این قانون سال ها در دستگاه های مختلف اعم از دولت یا قوه قضائیه و… با حقوق ماهیانه سرکردند و منتظر اجرای این قانون بعد از بازنشستگی هستند و اگر به یک دفعه قانون نسخ شود موجب تضییع حقوق این گروه شده که اگر چنین حق مکتسبی نبود همان سال ها پیش و بقول شما در دوران جوانی کنکور وکلت می دادند و حتما هم قبول می شدند نه حالا که بیشتر آنها حتی سنشان از ۵۰ سال که شرط شرکت در کنکور وکالت هم هست گذشته و دیگر حتی نمی توانند در این آزمون شرکت کنند , پس این یک بحث مردود و بالا وجه و تضییع ننده حقوق اشخاص است . ثانیا : اگر فردی خوب مفاهیم حقوقی را بلد باشد و تحلیل خوبی از حقوق داشته باشد و بتواند استدلال های خوبی کند حتی اگر جوان هم باشد کار برایش هست و راه باز است , اتفاقا برخی از پرونده ها نیاز به وکیل جوان دارد (بدلیل پیگیری های متعدد و.. ) تا وکلای پیر . پس این موضوع هم مردود هست که شما عنوان نمودید . فرد باید توانایی های خودش را به منصه ظهور بگذارد و به موکلش ثابت کند که وکیل حرفه ای و توانمندی است . موفق باشید .

  4. اینا به کارمند بازنشسته و مدیر دفتر و قضات و….هرکی بازنشستس میدن پروانه اونم بدون ازمون مشکلشون فقط جواناس بعد میگن مملکت پیشرفت نمیکنه گرونیه و…خب معلومه میشه چون انحصاره انحصار طرف میشناسم با کاردانی حسابداری مدیردفتره روزا اول تو شعبه حتی بلد نبود چیکار کنه الا رفته بدون ازمون یه دانشگاه غیرانتقاعی حتی ازادم نه ها یا علمی کاربردی از اون بدترش و اساتیدم میشناسن نمره بهش میدن فرداش لیسانسیه حقوقه و چون مدیردفتر بوده بازنشسته و بدون ازمون میره دفتر وکالتشو میزنه این فرد ایا باسواده؟؟؟؟ یا یکی که از بیس اومده حقوق بعضی از عزیزانم که کارنامه انتشار دادن والا با هفتاد درصدی که تعیین شده همون تراز شش هزار هفت هزاره که قبولیا سالا قبل تنها فرقی که ایجاد شده حذف ظرفیته یعنی هرکی خوند تراز اورد قبوله پس بیخودی دلواپسی نکنید چون اگه دلواپس جوانا بودین و مملکت الا این وضعیتمون نبود در ضمن تو امریکا و اروپا هم با تراز نمرس اون حد نمره رو باید بیاری بعد پیش یه دادستان بازنشسته دوره ببینی یا بری شرکتا حقوقی کل دنیا روال همینه فقط ایرانه ظرفیت گذاشته و باعث بیکاری و افسردگی و…شده

  5. سلام و احترام
    حداقل چیزی که این طرح داشت جدای از تصویب یا عدم تصویب این بود که هر دو طرف خوب خودشونو رو کردن یکی کانون که چون از انحصار در میاد و منافع مالی رو از دست میده اومده و داره دم از حفظ حقوق جوانان صحبت میکنه چطور تا قبل از این همه این افراد که بدون آزمون پروانه میگرفتن اعتراضی نبود الان که طرح در شرف تصویه شما یاد پرده برداری افتادید و از طرفی مجلس که مشخص میشه هستن کسایی که اصلا فکر جوانان و کار و بار نیستن و فقط منافع قشر خودشون مهمه ولی در کل انشا الله که طرح تصویب بشه لااقل ایشون که میفرماییند با این جذب بدون ازمون افراد بدون سواد میان و یا حتی با ایثارگری بدون سواد هستن و میان بذارن با تصویب این طرح تعداد بیشتری بی سواد بیاد و زیاد حرص و جوش نزنن انشااااااااالله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا