پشت پردۀ «پشت پردۀ تسنیم» از عدم اعلام نتایج آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه

پایگاه خبری اختبار- خبرگزاری تسنیم که در ظاهرِ مدافع تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار به انجام شدیدترین حملات رسانه ای علیه کانون های وکلای دادگستری مشهور است، در چند ماه اخیر که اعلام نتایج آزمون فوق العاده مرکز وکلای قوه قضائیه معطل مانده است، عملا سکوت اختیار کرده بود.

روز گذشته خبرگزاری تسنیم گزارشی با عنوان «پشت‌پرده عدم اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان “آزمون وکالت” چیست؟!» منتشر کرد، در نخستین نگاه، مخاطب در مواجهه با تیتر گزارش دچار این ابهام می شود که منظور کدام آزمون است ؟ آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه یا آزمون وکالت اسکودا ؟

«عدم اعلام نتایج» کدام آزمون ؟

آزمون وکالت اسکودا که به تازگی برگزار شده است و هنوز تاخیر غیرعادی در اعلام نتایج آن رخ نداده است، پس «عدم اعلام» در مورد آن صدق نمی کند، پس چرا تسنیم به صراحت در تیتر به آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه اشاره نکرده است ؟

 در ادامه و برای اطلاع پیدا کرد از رازهای پرده گشائی خبرگزاری تسنیم راجع به دلایل پنهان عدم اعلام نتایج آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه، هر چه قدر در متن جستجو کنید، بیشتر تهاجم به کانون های وکلا و اسکودا را می بینید!

در هفته های نخست پس از برگزاری آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه هم برخی تلاش ها برای القای این مطلب که افرادی از کانون های وکلا و اسکودا در حال اعمال فشار به مرکز وکلای قوه قضائیه درباره نوع سنجش و اعلام نتایج هستند انجام شد ولی بعدا وقتی مدیران این مرکز و حتی معاون اول رئیس قوه قضائیه به صراحت ایرادات عملی جدی قانون عجولانه تسهیل صدور مجوزها را اعلام کردند، این تلاش ها برای انداختن توپ در زمین کانون های وکلا شکست خوردند.

رخ نمودن ایرادات عملی قانون تسهیل

با یک حساب سرانگشتی هم اشکالات عملی پذیرش بیش از ۱۰ هزار و ۵۰۰ کارآموز جدید در مرکز وکلای قوه قضائیه -که در تمام طول این بیش از دو دهه اخیر توانسته است حدود ۳۰ هزار وکیل جذب کند- معلوم می شود.

دست کم می توان گفت پذیرش این حدود ۲۱ هزار کارآموز جدید از طریق دو آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه در سال ۱۴۰۱، سال ها سیستم اداری و اجرائی این مرکز و دادگستری های کشور را درگیر خود خواهد کرد و این کارآموزان جدید هم باید سال ها برای اتمام کارآموزی و دریافت پروانه معطل بمانند، همه اینها با فرض این است که اصلا پذیرفته شدگان در آزمون سال های بعد را در نظر نگیریم!

مدعیان تسهیل در مقابل قوه قضائیه

با کنار هم چیدن رویه سابق خبرگزاری تسنیم و طفره رفتن از پرداختن صریح به موضوع عدم اعلام نتایج آزمون مرکز وکلای قوه قضائیه در گزارش اخیر، می توان به «پشت پرده» این پرده گشایی رسید.

تسنیم به عنوان توپخانه رسانه ای جریانی خاص که عمدتا به دنبال استفاده از شیوه های پوپولیستی برای جذب افکار عمومی هستند، در حالی که ظاهرا خود را منتقد اجرا نشدن قانون تسهیل نشان می دهد، در جایی که طرف مقابل قوه قضائیه باشد، باز هم ترجیح می دهد کانون وکلا را بکوبد!

این شاید بتواند ما را به نیت اصلی برخی از حامیان تصویب عجولانه و غیرکارشناسی این قانون نزدیک کند، که فقط با تصور صدمه زدن به کانون های وکلا چشم بسته و بدون توجه به نظرات کارشناسی جلو آمدند، غافل از اینکه پیش از همه خود قوه قضائیه در رابطه با آزمون مرکز وکلا و بعدا آزمون سردفتری با چالش بزرگ اجرای آن مواجه خواهند شد.

تعارض شعار و عملکرد مدعیان تسهیل

کمیسیون جهش تولید و مجلس سیزدهم با ایستادگی نکردن بر روی مصوبه خود در مورد رفع امتیاز طلائی معافیت قضات بازنشسته و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از شرکت در آزمون وکالت، قبلا عدم تطابق عملکردشان با شعارهایی که در مورد تسهیل کسب و کار و رقابتی شدن بازار و رفع تعارض و امتیازات می دادند را اثبات کرده بودند.

به روشنی یکی از موانع اصلی رقابت در بازار خدمات حقوقی -چیزی که مورد ادعای مدافعان تسهیل است- نابرابری توان رقابت میان یک وکیل جوان که از دانشگاه و با شرکت در آزمون وکالت وارد این حرفه شده است با یک قاضی، دادستان، رئیس دادگستری و … یا مدیرکل حقوقی سازمان ها و ادارات دولتی و نظامی و امنیتی بازنشسته یا نماینده سابق مجلس شورای اسلامی است که بدون شرکت در آزمون پروانه وکالت دریافت کرده است.

فارغ التحصیلان جوان قربانی اغراض سیاسی

مجموع این تعارضات در رفتار سطوح مختلف مدعیان حمایت از تسهیل کسب و کار، می تواند «پشت پرده» های واقعی آکنده از اغراض، مطامع و رقابت های سیاسی و جناحی را آشکار کند که نهایتا قربانی آن جوانان تحصیلکرده و مشتاق و نیازمند ورود به بازار کار تخصصی حقوقی کشور خواهند بود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۲۲ دیدگاه ها

  1. با سلام نظرتون قابل تحسین است همه از روز اول که به دنیا اومدن وکیل نبودن ممکنه بعضی افراد سابقه درخشانی در تحصیل و نمره نداشته باشند ولی با لطف پروردگار و تلاش و علاقه و استفاده از وکلای سرپرست با تجربه در طول کار آموزی و گذشت زمان وکلای کار آمد و بزرگی تربیت شوند .

  2. کاش بجای ضربه زدن به نهاد وکالت ومشاهده وکلای بیکار بدون پرونده که روز بروز زیاد میشه اینها رو سامادهی میکردن در ادارات وشورا های حلذاختلاف دلبل افزایش تغداد فارغ اتحصیلان رشته حقوق حتی در شهرستان های وشهرهای کوچک هیچ فایده ای. جز بیسوادی وضربه زدن نداشته همه ان اغراض سیاسی بوده وهیچ دردی برای جامعه دوا نمیکند تعدداد ۱۰۰۰۰ وکیل وادامه این روند باعث روی اوردن وکلا به مشاغل ازاد میشود وحرفه وکالت مسخره عام وخاص

  3. همچین میگی اولین وکلای تسهیل انگار درصدای آزمون خودت رو فراموش کردی همین قبولی های ۱۴۰۰ مرکز وکلا طرف با تجارت و مدنی ۱۰ درصد قبول شده والا این درصدا از قانون تسهیل هم داغون تره پس سکوت کن

  4. میانگین هم در نظر بگیرن ، کسی که میانگین نمرات خامش حول و حوش ۴۵ باشد پذیرفته میشه.البته اینو بر اساس کارنامه قبول شدگان ۹۹ کانون میگم

  5. از برکات طرح تسهیل و لحاظ کردن نمره تراز قبولی افرادی با میانگین ۱۵ الی ۲۰ درصد بعنوان وکیل، کارشناس رسمی و سردفتر خواهد بود. شرکت کننده در آزمونی که با نمره میانگین پانزده درصد الی بیست درصد وکیل شود با این سطح علمی چه کارایی و عملکردی دارد
    با لحاظ کردن نمره تراز اکثر افراد از این ده هزار نفر کذایی با نمره حدود پانزده الی بیست و بیست و پنج درصد نمره وکیل می شوند
    وای به مردمی که اینها بخواهند از حق آنها دفاع کنند. لذا لحاظ کردن تراز در آزمون وکالت از نظر علمی و تخصصی فاجعه خواهد بود. کسی که حقوق جزا را ده درصد جواب داده و مدنی را پنج درصد چطور میتواند کار موثری در شغل وکالت کند کسی که از قانون بی اطلاع است
    البته علت این موضوع کم سوادی عمومی دارندگان مدرک حقوق است که از برخی دانشگاههای قارچ گونه و نازل کشور مدرک گرفته اند. همین ها هم الان مدعی وکالت هستند و احتمالا نمایندگان محترم مجلس هم خبر از نتیجه کارشان در مورد ورود بیسوادان به عرصه حقوقی کشور و آثار آن ندارند. کسی که جزا و مدنی و قانون تجارت را در حد نمره ۱۵ درصد نمیداند چطور حق مردم را در دادگاهها می گیرد

  6. با انگیزه و اشتیاق بالا درس خوندن رو شروع کنی دو سال پشت ازمون کانون وکلا ۲۵ سالگی رو بگذرونی ۲۶ سالگی رو بگذرونی،وقت هایی که هم سن و سال هات پی عیش و نوش و خوشگذرونی هستن روزی ۸ساعت ۹ ساعت درس بخونی بار اول با اختلاف۱۶۰ نفری از آخرین قبولی کانون رد بشی بعد از سپری کردن ۱ سال و اندی مداوم درس خوندن بعد از دادن یه امتحان سخت و بی منطق(آزمون ۹۹)
    دوباره تو شهریور ۱۴۰۰ شروع کنی بخونی به امید قبولی به امید این که وزنه ای بشی برای خودت شاغل باشی دستت تو جیب خودن باشه و تیر ۱۴۰۱ امتحان بدی دوباره یه آزمون غیر استاندارد و سوالات فوق العاده سخت و پیچیده حالا هم باید بشینی این نمایش مسخره رو نگاه کنی و تحمل کنی و آخر سر هم به این موضوع پی ببری که اشتباه کردی شکر خوردی که تو آزمون شرکت کردی چون نخواستی قبول کنی که این جا تنها چیزی که اهمیت نداره جوونی ما و ایندمونه امید ما ناامید میشه تلاش ما به شکست تبدیل میشه و تمام کارهامون تبدیل میشه به یه تو دهنی بزرگ برای خودمون…
    این روایت حال و احوال زندگی خیلی از شما آقایان و خانم های عزیز حقوقی بوده این ظلم بزرگی برای ماست که بی دلیل باید این همه فشار رو تحمل کنیم و هیچ کس پاسخ گو نیست که چرا همه چی باید انقدر عذاب آور باشه!!!
    این حکایت تلخی هست که ما از سر گذروندیم که بشیم بازیچه یک عده که از خدا ترس ندارن و اینجوری دارن مارو بازی میدن از سمتی حواشی هم که بین وکلا و کارآموزان وجود داره این جوی که درست شده اسمش رو گذاشتن وکلای قبل طرح تسهیل و از اینجور اظهار فضل ها
    آقایون خانم های محترم وکیل این موضوع تقصیر بنده و امثال من نبوده که مجلس این طرح رو بنا کرده و ما هم حق ورود به این حرفه رو داریم
    خلاصه وقتی هیچ کدومتون به هم رحم نمی‌کنید انصاف ندادید منطق ندارید وضع ما بدتر هم میشه.
    در امان خدا باشید
    خدا عاقبت مارو بخیر کنه
    اختبار لطفا منتشر کنید ما هیچ دفاعی نداریم هیچ مرجعی به ما پاسخگو این همه فشاری روحی و روانی که بهمون وارد شده نیست!!!

  7. هم رشته‌ای گرامی آقای ارتیکاس معتمد وزیری، یعنی تو این زمونه هرکی از هر بقالی لیسانس رشته حقوق گرفت باید بهش پروانه وکالت بدن؟! برادر من کی گفته زمانه وکیل رو می‌سازه؟! وکالت یک علم است تا شما علم نداشته باشی چطوری زمانه شما رو می‌سازه؟! نکنه با تجربه و خطا کردن روی جان و مال و آبروی موکل و بدبخت کردن مردم میخواین وکیل بشین؟! تا همین هشت سال پیش بنده اصلا پرونده اصل ۴۹ قانون اساسی که در تهران در صلاحیت دادگاه‌های مخصوص اصل ۴۹ قانون اساسی در دادگاه انقلاب هستش رو تجربه نکرده بودم یا پرونده‌های موقوفات و پرونده‌های شرکت‌های مهندسی معدن نداشتم آیا با تجربه و خطا در مورد این پرونده‌ها تجربه کسب کردم؟! خیر! شما در هر پرونده‌ای باید معلومات عمومی حقوقی از حقوق شکلی و ماهوی + و در کنار آن معلومات اختصاصی اون نوع از پرونده‌های خاص رو داشته باشید به طور مثال در پرونده‌های حفاری و انفجار معدن، تونل باید مقداری ریاضیات و فرمول‌های رشته مهندسی معدن رو بلد باشید به طور مثال موج انفجار در نقطه‌ای میرا می‌شود و فرکانس موج از آن نقطه به بعد بسته به این‌که انفجار در معدن روباز است یا تونل، تأثیر خودشو روی املاک، اراضی و چاه‌ها و قنات‌های مجاور محل انفجار از دست میده و این‌که چطور بر اساس متغیرها فاصله و محدوده امن رو در پرونده‌های مسئولیت مدنی مهندسی معدن تعیین کنید نیاز به مطالعات تخصصی داره و کمتر کسی تقریبا دنبال وکالت اختصاصی میره! یا در پرونده‌های وقفی موقوفات از خیلی از قوانین شهرداری و شهرسازی و غیره مستثنا هستند به طور مثال ثلث باقی دارای شخصیت حقوقی هست و وصی نماینده این شخصیت حقوقی هستش! بنابراین، برادر من از همین مواردی که مثال زدم وکالت کشکی نیست که هر کس از هر بقالی یه لیسانس حقوق گرفت بدن دستش تا با جان و مال و آبروی مردم بازی کنه و تجربه و خطا کن با سرمایه مردم تا زمانه ازش وکیل بسازه!

    موفق و پیروز باشید.

  8. سلام
    ایراد از مرکز وکلا هست، باید بدون توجه به ماجراهای پشت پرده ،سریعا مطابق همین قانون ناقص و…. بر اساس نمره نتایج را اعلام نمایند‌. متاسفانه نوبت بهه سایر مشاغل حساس و تخصصی هم رسید.

  9. با احترام- لطفا به تمام دانش اموختگان حقوق که سالها زحمت کشیده و هرکدام از انان قطعا درهر موسسه ای از اساتید فرهیخته ای کسب علم کرده اند اجازه فعالیت دهید وبه این انحصار ناجوانمردانه تحت هر نامی (وکیل جوان–وکیل کم سواد–و……خاتمه دهید باور کنید منکر تجربه هیچ وکیل کار کشته ای نیستم ولی انان نیز در بدو شروع با سواد نبودند وزمان انان را ساخت لطفا به این مورد خاتمه داده وبا اعصاب وروان ما بازی نکنید

    1. اشتباه نکن جانم…تا سطح علمی بالا نباشه هیچ ارزشی نداره…طرف وکیل شده به تازگی نمیدونه که افزایش خواسته جلسه اول هست تو جلسه سوم گفته اقای قاضی میخام افزایش خواسته بدم…ایطو عابرو ریزی هست بخدا….تا ایقد کتاب نخونید نیاین وکالت….وکلای ذبده زیاد هست منتظرن تو تو جلسه سوتی بدی عابروت جلو موکل و قاضی و همه بره

    2. با احترام ، ۱_اولا قرار نیست همه حقوقدانان وکیل و سردفتر بشوند…. ۲_همونطوری که قبلا بارها عرض شده،مشکل آنجاست که دوستان، به تفاوت پروانه کارآموزی و پروانه وکالت توجه ندارند،پروانه وکالت(( اعم از پایه یک یا دو)) طی یک مجموعه فرایند آموزشی (( دوران کارآموزی)) و پس از قبولی دو مرحله اختبار کتبی و شفاهی به دارندگان مدرک کارشناسی حقوق و یا معادل آن داده میشود و در طول این مدت آموزش هایی توسط وکیل سرپرست و کانون مربوطه و محاکم به ایشان صورت میگیرد و طبق قوانین استفاده از نام وکیل تا قبل از طی این مراحل جرم به حساب می آید حتی برای کارآموزان پذیرفته شده ((جدای بر تخلف انتظامی)) ،،یکی از نتایجی که از این امر گرفته می شود این است که آزمون کارآموزی وکالت مرحله اول از ورود افراد به این فرایند می باشد،در نتیجه یک دوره آموزشی محسوب میشود و قطعاً ظرفیتهای آموزشی کانون باید لحاظ شود((و دیگر ظرفیت ها مثل وکلای سرپرست که هر کدام چند کارآموز را سرپرستی کنند؟ که مسئولیت سنگینی هم برای آنها دارد و هر تخلفی تا اشتباهی از جانب کاراموز سر بزند به سرپرست نیز تسری پیدا می کند و غیره…)) و به علت تخصصی بودن این امر این سخن هم قابل پذیرش نیست که موسسات خصوصی و با هزینه خود افراد مبادرت به آموزش کنند… پس توجه شود داشتن مدرک حقوق ولو دکترای حقوق به معنای تخصص داشتن در فن وکالت نیست و حقوق مباحث نظری را در بر میگیرد،لیکن آن حقوقدان برای رسیدن به حداقل ممکن برای شروع به وکالت باید این مسیر خبره سنجی را در عمل طی کند. البته این مسائل به معنای تجویز انحصار نیست،به غیر از آزمون سردفتری و دفاتر خدمات قضایی به هیچ عنوان دیگر موارد شامل انحصار نیستند و معنای لغوی انحصار چیز دیگری است… چطور ممکن است چهار الی پنج هزار وکیل در دو نهاد موازی !! در یک کشور ،سالانه وارد عرصه شوند و بگوییم در آنجا انحصار هست؟؟!! این امر بیشتر به معنای نخبه گزینی است تا انحصار، که امری مقبول و پسندیده است.

  10. من فقط میدونم که ۱- اگر ملاک نمره خام باشد حتی از قبل که ظرفیت ملاک بود و قانون تسهیل هم نیومده بود! پذیرش کمتر اتفاق خواهد افتاد!! لذا باید ملاک «تراز» باشد که لااقل بالای ۸۰۰۰ نفر پذیرش شوند. البته به گفته نماینده مجلس «۱۰۵۰۰ نفر». ۲- مرکز وکلا منتظر اعلام نتیجه اسکوداست و اسکودا هم منتظر نتیجه مرکز! هر دو هم دنبال این هستن که یه جوری فریبکاری کنن و ملاک رو نمره خام در نظر بگیرن و این واقعا جالب نیست. در این مملکت پهناور حتی لگر امسال ۳۰،۰۰۰ وکیل اضافه بشه بازهم وکیل کم داریم اینو باید با چه زبانی گفت نمیدانم. وسلام

  11. سلام در مورد مرکز وکلا وکانون وکلا درسته و پذیرش این تعداد در سال ۱۴۰۱ یعنی اولین سال طرح تسهیل یعنی فاجعه و شتابزدگی که در یکسال به اندازه ۱۰ سال جذب کنند باید در طول زمان صورت بگیره اما در مورد سردفترداران به شدت مخالفم چون انحصار شدید و قوی دارن و ۱۵ ساله ازمون برگزار نکردن به جز یه بار که شما بهتر میدونید سال ۹۷ چه اتفاقی افتاد. درامد محضرهای جوان قابل مقایسه با درامد وکیل جوان نیست و بیکار نیستند چون مردم مراجعه میکنن و نیاز دارند.

  12. اختبار سلام و احترام.صرفنظر از مباحث بیکاری وکلای جوان و آثار سوء افزایش جذب بی رویه وکیل دادگستری، دقیقا بحث عدم امکان و توانایی مرکز وکلا و کانون وکلا در انجام امور اداری و فرآیندهای کارآموزی، تشکیل پرونده و آموزش و پذیرش کارآموزان توسط دادگاهها جهت کارآموزی ، تعیین وکیل سرپرست و… می باشد.
    فقط نگاه به وضعیت بلاتکلیف کارآموزان ۱۴۰۰ مرکز وکلا که با قانون سابق و با معیار ظرفیت و طی آزمون شفاهی مصاحبه و… پذیرش شده اند بیانگر عدم قدرت و عدم وجود نیروی کافی در رتق و فتق امورات کاراموزان میباشد. یکسال گذشته و هنوز وکیل سرپرست ها تعیین و نهایی نشده و تا صدور پروانه کاراموزی هنوز چندین مرحله دیگر باقی مانده و اگر مسئولان و کارشناسان محترم مرکز وکلا همت مضاعف نکنند فعلا این وضعیت ادامه خواهد داشت. حالا در نظر بگیرید اسامی قبولی های ۱۴۰۱ ( با قانون تسهیل) هم اعلام شود و این عده کثیر نیز تلفنی یا مجازی یا حضوری بخواهند وضعیتشان را پیگیری کنند.
    متاسفانه بدترین وضعیت را کارآموزان ۱۴۰۰ دارند که صدور پروانه و تحلیف آنان مصادف شده با دوره زمانی اعلام اسامی اولین وکلای قانون تسهیل و مواجهه با ده ها مشکل در اجرای این قانون عجولانه و بی برنامه.

  13. بچه ها با این اختلافاتی که بر سر محاسبه نمره آزمون به وجود آمده ، به این زودی ها نه نتایج مرکز وکلا اعلام میشه نه نتایج آزمون کانون.نه قاطعانه میگن تراز ملاکه نه قاطعانه میگن میانگین نمرات خام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا