سیاست‌های اجرایی مربوط به تنظیم ظرفیت مؤسسات آموزش عالی

سیاست‌های اجرایی اقدام ملی ۱۴ از راهبرد کلان ۶ مربوط به تنظیم ظرفیت مؤسسات آموزش عالی
(با رعایت ملاحظات آمایش سرزمین)

مصوب جلسه ۴۷ در۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور

سیاست۱: بازنگری و تعیین ظرفیت های آموزش عالی و میزان جذب دانشجو در هر رشته و مقطع تحصیلی با توجه به:

الف) نرخ فارغ­التحصیلان بیکار در هر رشته­، نرخ اشتغال فارغ­ التحصیلان یک رشته در مشاغل غیر مرتبط با آن رشته تحصیلی، نرخ اشتغال فارغ ­التحصیلان رشته­ های دیگر در مشاغل مرتبط با آن رشته تحصیلی (به صورت ملی و استانی)

ب) نرخ افزایش یا کاهش فرصت­ های شغلی و کارآفرینی دانش‌آموختگان

ج) برآورد میزان نیاز ملی ناشی از برنامه های توسعه کشور، برنامه­ های توسعه استانی ، اولویت­ های نقشه جامع علمی کشور، علوم و فناوری ­های نوین و آینده­ پژوهی علمی و فناوری

د) میزان مهاجرت دانش­ آموختگان و اعزام نیروی متخصص به خارج از کشور

ه) تعداد دانشجویان و تعداد فارغ­ التحصیلان شاغل هر رشته تحصیلی

سیاست۲: توزیع مأموریت آموزش نیروی انسانی متخصص موردنیاز، منتج از سیاست ۱، در رشته­ ها و مقاطع مختلف تحصیلی بین مؤسسات آموزش عالی ملی و استانی با توجه به:

الف) نیازهای محلی و مزیت­ های نسبی استان­ ها و مناطق مرتبط با مؤسسه مورد نظر در رشته­ های مختلف تحصیلی به ویژه در رشته­ های مهارتی

ب) قابلیت هیأت علمی، امکانات و استانداردهای آموزشی مؤسسه مربوطه در رشته مورد نظر

ج) رتبه و عملکرد مؤسسه و یا واحد­های تابعه آن در نظام رتبه­ بندی مؤسسات آموزش عالی

د) مأموریت­ های تعیین شده برخی از مؤسسات آموزش عالی به منظور پرداختن به مسائل جدید علم و فناوری و کمک به اجرای برنامه­ های ملی پیشرفت علمی و فناوری

سیاست۳: توجه به اقتضائات جنسیتی نیروی انسانی متخصص مورد نیاز در تعیین ظرفیت جذب دانشجو در رشته­­ ها، محل­ ها و مقاطع مختلف تحصیلی.

سیاست۴: هما هنگی و توازن در میزان جذب دانشجو در مقاطع مختلف آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی به نحوی که هرم نیروی انسانی در زمینه‌های مورد نیاز کشور به صورت متعادل شکل گیرد.

سیاست۵: توزیع مأموریت و هماهنگی میان بخش غیردولتی و دولتی آموزش عالی در گسترش مقاطع آموزش عالی و رشته‌های دانشگاهی به منظور متناسب­ سازی سهم هر کدام از زیرنظام ­های آموزشی (دولتی، پیام‌نور، آزاد اسلامی، علمی ـ کاربردی، غیرانتفاعی و غیره).

سیاست۶: ساماندهی تقاضای اجتماعی آموزش عالی مازاد بر سقف نیاز کشور، منتج از سیاست ۱، از طریق افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه­ های مجازی و سایر دانشگاه­ها در رشته­ های متناسب با نیازهای زندگی فردی و اجتماعی اقشار مختلف جامعه با رعایت استانداردهای آموزشی.

سیاست۷: استفاده از نهادهای ملی و استانی به منظور احصاء سقف نیاز کشور به رشته‌های مختلف تحصیلی و تعیین میزان عرضه آموزش عالی به صورت مستمر.

سیاست۸: افزایش ظرفیت جذب دانشجو از کشورهای دیگر به خصوص جهان اسلام توسط دانشگاه‌های واجد شرایط در راستای اثربخشی علمی، فناوری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در آن کشورها، تحقق مرجعیت علمی و ارتقای توان مالی مؤسسات آموزش عالی.

سیاست۹: ایجاد تناسب و هماهنگی میان هدایت تحصیلی دانش‌آموزان در زمینه‌های مختلف در نظام آموزش و پرورش و میزان پذیرش دانشجوی مرتبط با حوزه‌های تحصیلی در رشته‌های آموزش عالی.

سیاست۱۰: تأمیـن استاد از خارج از کـشور یا اعزام دانشجو به خارج از کشور در موضوعات مورد نیاز، جدید و اولویت‌دار فاقد منابع انسانی یا امکانات لازم برای تربیت نیروی انسانی مورد نیاز در داخل کشور.

سیاست۱۱: بازنگری در میزان عرضه‌ ی آموزش عالی به منظور کاهش تدریجی ظرفیت‌های مازاد.

سیاست۱۲: شفاف سازی و اطلاع رسانی وضعیت اشتغال و بیکاری در هر یک از رشته­ های تحصیلی برای داوطلبین ورود به دانشگاه­ ها.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا