اصلاحیه جدید طرح تسهیل: هیچ کس از شرکت در آزمون وکالت معاف نمی‌شود

سرنوشت طرح تسهیل در دست مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد بود؟

 پایگاه خبری اختبار- بر اساس اصلاحیه صورت گرفته در کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید، هیچ سابقه‌ای جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود.

پس از مخالفت نمایندگان مجلس شورای اسلامی با متن اصلاحی ماده ۶ طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب‌وکار درباره اعطای پروانه وکالت به قضات و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها، این مصوبه بار دیگر به کمیسیون جهش و رونق تولید برگشت.

در این اصلاحیه مقرر شده بود:

قوه قضائیه می تواند از طریق کانون وکلای دادگستری و یا مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه به قضات بازنشسته دارای بیست سال سابقه قضاوت و بالاتر و اعضای هیات علمی رشته‌های مرتبط، با درجه دانشیاری و بالاتر متقاضی اخذ پروانه وکالت که صلاحیت آنها بر اساس ضوابط مصوب رئیس قوه قضائیه مسلم تشخیص داده شود، پروانه وکالت اعطاء کند.» جایگزین عبارت «سابقه قضاوت یا نمایندگی مجلس جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود.

بنابراین کمیسیون برای رفع ایراد شورای نگهبان و تامین نظر مجلس یک بار دیگر این مصوبه را اصلاح کرد.

بر اساس اصلاحیه جدید که متن آن در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس آمده است، عبارت «سابقه قضاوت یا نمایندگی مجلس جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود» که در متن اولیه مصوبه ۱۴۰۰/۷/۲۱ مجلس آمده بود، به این شکل اصلاح شده است: «هرگونه سابقه‌ای، جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود».

اصلاحیه‌ای که با توجه به سوابق موضوع، به نظر می‌رسد اعتراض قضات و مقامات دستگاه قضایی را در پی داشته باشد.

همچنین ممکن است یک بار دیگر مورد مخالفت شورای نگهبان قرار بگیرد. همچنان که مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارش خود چنین فرضی را پیش‌بینی کرده است:

این شورا پیش‌تر درباره الزام قضات به شرکت در آزمون وکالت چنین نظر داده بود:

«اطلاق قسمت اخیر تبصره ۱، با توجه به قانون فعلی، نسبت به کسانی که صلاحیت آنها مسلم است، مغایر بند ۹ اصل سوم قانون اساسی است.»

بیشتر بخوانید:

اولین واکنش رئیس قوه قضاییه به طرح تسهیل و انتقاد از ارائه «پیشنهادات غیر کارشناسی» در جریان تصویب طرح

معاون اول قوه قضاییه: کمیسیون جهش تولید، جای طرح بحث وکالت نیست

اعتراض رئیس دیوان عدالت اداری به مصوبه مجلس درباره الزام قضات به شرکت در آزمون قضاوت

متن کامل ایرادات شورای نگهبان به طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار

سرنوشت طرح تسهیل در دستان مجمع تشخیص مصلحت نظام؟

چندی پیش محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در گفت‌وگو با فارس از احتمال رد شدن چنین اصلاحیه‌ای در شورای نگهبان خبر داده و گفته بود: فضای صحن اینگونه است که نمایندگان خواستار شمول آزمون وکالت به همه افراد حقیقی و حقوقی هستند و من هم فکر می‌کنم هیچ استثنایی در صحن مجلس رای نمی‌آورد که این از نظر من نکته مثبتی درباره مجلس است اما مسئله اینجاست که شورای نگهبان در این صورت دوباره طرح را رد می‌کند؛ چراکه اشکال شورا در خصوص ناعادلانه بودن شرکت قضات در آزمون وکالت رفع نمی‌شود. بنابراین اگر شورای نگهبان بر نظر خودش محکم بایستد و مجلس نیز بر موضع خود پافشاری کند، طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع می‌شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۲۱ دیدگاه ها

  1. سلام. اولا قضات با بهترین کیفیت زندگی و شغل و امتیاز های وام کم درصد و درآمد و بازنشستگی روبرو هستند، پس دنبال چه هستند که حتی بعد از بازنشستگی بازهم فضا را برای جوانان و ورودیها تنگ کنند؟ جوانی که هیچ امیدی به آینده ندارد.

    ## ثانیا ## اگرهم قرار بر اعطای پروانه وکالت به قضات باشه، باید گفت مگه قضات ادعای سواد و تجربه ندارند؟ پس چرا از آزمون واهمه دارند! اگر واقعا تجربه و سوادشان کامله طبیعتا باید همه سوالات را عین آب خوردن جواب دهند!!!! لذا چرا مخالفت میکنند با شرکت در آزمون؟!

    ثالثا، کلمه هرگونه سابقه… که الان جایگزین شد، بازهم مبهم است، یعنی دوباره بتوان لایی کشید برای آشنا و دوست! همان عبارت قضات بازنشسته ۲۰ ساله که تصویب شده بود خیلی بهتر بود. چرا که قضات معمولا با ۵ سال سابقه استعفا میدادند و میرفتند راحت وکیل میشدند و سرمایه گذاری سیستم قضایی رو زیر سوال میبردن، اما عبارت ۲۰ ساله دستشان را میبست که متاسفانه عبارت هرگونه سابقه… دوباره کار را خراب کرده است. لطفا شورای نگهبان توجه کند.

  2. با عرض سلام و ادب
    سال‌هاست کانونها ی وکلا با استناد تبصره ماده ۱۵ صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری که مصداق تبعیض ناروا، و مغایر بند ۹ اصل سوم قانون اساسی است .از پذیرش متقاضیان بالای ۴۰ سال در کانون مرکز و بالای ۵۰ سال در سایر کانون‌های استانی امتناع می کنند. در حالی که متقاضیان احصاء شده در ماده ۸ قانون لایحه کانون وکلا با شرایط سنی بالای ۵۰ سال از طریق کانونهای وکلا پروانه وکالت دریافت می نمایند و این شرایط برای متقاضیان عادی عضو صندوق های دیگر بازنشستگی ، که باید کارآموزی نمایند وجود ندارد لذا بر اساس بند ۹ اصل سوم قانون اساسی بدلیل رفع تبعیض ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه متقاضیان تقاضای حذف یا اصلاح تبصره ماده ۱۵ قانون شرح الذکر.والحاق« همه متقاضیان عادی» به تبصره ماده ۱قانون صندوق حمایت از وکلا و کارگشایان … اقدام عملی اساتید ارجمند، مدیران محترم کانونها واسکوداازنمایندگان محترم مجلس همزمان با بررسی طرح تسهیل ….باشد.بااحترام🙏🌹

  3. وکالت یکی از ارکان مهم دادخواهی در هر سیستم قضائیست. اساساً تصویب لایحه استقلال کانون وکلا در دولت شادروان دکتر مصدق از اقدامات درخشان آن دولت در تقویت این رکن اساسی دادخواهی صحیح و در راستای خدمات بی بدیل زنده یاد علی اکبر داور بوده. اصلاحات فعلی توسط نمایندگان فهیم، آگاه و توانمند مردم، در مقرره مذکور چه تاثیر در بهبود وضعیت، تقویت جایگاه و ارتقاء کیفی امر وکالت خواهد داشت؟ به نظر این حقیر بهتر آنست که اصلاحات در راستای تقویت جایگاه و تحکیم موقعیت وکلا در سیستم قضائی انجام شود. یاد آور می شوم که متقاعد نمودن موکل به وضعیت حقوقی که در آن قرار دارد، دفاع از موکل و اقناع قاضی به همان اندازه که نیازمند اطلاعات حقوقی است، نیازمند استعداد و به قول معروف هنر وکالت نیز می باشد که متاسفانه این امر در شرایط احراز عنوان وکالت در نظر گرفته نشده و باعث گردیده است که افراد بسیاری با سابقه قضاوت یا با قبولی در آزمون وکالت موفق به اخذ پروانه وکالت شوند ولی قاصر یا ناتوان از انجام وظیفه در کسوت وکیل باشند که این موضوع به تنهایی بزرگترین معضل جامعه وکلا بوده و باعث تضعیف و تخریب این حرفه می باشد. لذا گمان نمیکنم اصلاحات در دست اقدام تاثیری مثبتی را ایجاد کند.

  4. اعطای پروانه وکالت به قضات وکارکنان بازنشسته دادگاهها یاقوه قضائیه اولا بدون آزمون یعنی رانت، دوما به دلیل روابط وآشنایی قضات محترم باهمدیگر قطعا باعث ایجاد زمینه فساد خواهد شد.

    1. من معتقدم و روزی چندین بار در انواع قوانین مطروحه از هر نظر هم بیشتر و محکمتر میشود موضعم که::تا یک نسل مدیریتی انقلاب ۵۷ عنایت فرموده و عرصه را به جوانان و صاحبنظران بعداز خود تحویل ننمایند مشکل و مسئله رانت و پسرخاله بازیها و دخترعمه بازیها و این حرفا همچنان باقیست و با ماست و در عجبم و مبهوت از اینکه چقدر دیگر این مردم و این سرزمین می باید تاوان نسلی را که به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی حتی ویرانی مملکت که میبینیم دست برنمیدارد و نمیدارد و نمیدارد که نمیدارد….بابا دیگه سی سال قاضی بودی با بالاترین حقوق و مزایا،نماینده مجلس بودی اگه یک دوره فقط نماینده بودی واسه هفت پشتت جمع کردی و هست که بخورند و بیاشامند و اسراف هم کنند بازهم هست هرچقدر که بخواهند اسراف کنند…دیگه چی میخوای آخر عمری نمیخوای چهار روز پایان عمرت رو در خلوت و آرامش حالا نمیگم عبادت و فلان کار یا فریضه دینی و از این قبیل اعمال ،بلکه نمیخوای این چهار روز پایانی عمرت رو آنچه جمع کردی و اندوخته ای رو در خلوت و آرامش همراه با خانواده محترم یا اصلا تنها خودت لذتشو ببری؟؟بازم با دست لرزان و طاقت کم یه کیفی رو میگیری دستت این وسط چی میگی واقعا که شاید پیش خودت نگن ولی هیچکس به هیچ وجه در بودنت و ماندنت رضایت ندارد که هیچ شدیدآ تنفر و انزجار…….

  5. باتوجه با نظریی*سوگیری آشنایان* در روانشناسی اجتماعی وتاثیر آن برداوری وقضاوت،تصورکنید پرونده ای دردادگاه علیه متهمی تشکیل شده که وکیلش مدتی رییس دادگاه یاهمکارقاضی این پرونده است لذا بطور ناخودآگاه وبصورت زیر آستانه ای باعث سوگیری قاضی پرونده به نفع متهم به دلیل آشنابودن با موکل وی میشود. لذا بنظر من بابد دراین زمینه چاره ای اندیشیدشود که کارکنان دادگاهها وقضات دارای محدودیت وکالت درحوزه هایی شود که درآنجا خدمت کرده اند.

  6. باسلام ،جناب مگر وکیلی که پولی بیشتری بدست آورده واون کارمند محترمی که شما می فرمایید باحقوق ناچیز به سر میکند ازلحاظ فشارکار ازلحاظ زحمت قابل مقایسه هستن باوکلا وقضات ؟!!!! که شما طوری بیان کردید که انگار وکلا میخوابنو پول به حسابشون واریز میشه ،درضمن اگر همین کارمندایی که جنابعالی میفرمایند بعداز دریافت سنوات وحقوق بانشتگی رمقی برای کار ندارند ،چطور میتوانند دنبال دغدغه ی مردم باشند وچطوراست که این همه معترض نسبت به این طرح هست ،ازخداوند بزرگ میخواهم فقط این مردم بتوانند همین یک جمله را دراین مرزو بوم به جا بیارن ،
    آنچه برای خود نمیپسندی برای دیگران نیز نپسند و آنچه برای خود میپسندی برای دیگران نیز بپسند .

    1. باسلام و عرض ادب . قطعاً کسی منکر زحمات و تلاش های بی دریغ وکلا و قضات شریف نیست . لطفاً به توضیحات حقیر واقع بینانه نگاه کنید . آرزوی بهترین ها برای شما و کلیه مردم عزیز کشور

  7. از آقا رضا بابت ارسال مطلبشون بسیار ممنون عالی و به جا بود،تشکر از وقتی که گذاشتید و تشکر بابت تایپ مطلب

  8. اعطای پروانه وکالت به قضات بازنشسته مثل آن است که بگوییم به وکلای بازنشسته اجازه قضاوت داده شود… !!!

  9. خیر قربان. طبق این مصوبه هیچ گونه سابقه ای باعث معافیت از آزمون نمی شود. دقت بفرمایید هیچ گونه سابقه ای. چه قضاوت چه کارمندی چه هیات علمی و چه نمایندگی مجلس. عبارات صریح است و عموم و اطلاق دارد. تفسیر پذیر نیست

    1. دوست عزیز و گرامی . توضیح شما مانند این موضوع است که روز رو بگید شبه . عبارت جایگزین یک عبارت دیگه شده و کل ماده رو از بین نبرده درسته که لفظ عام و مطلقه اما تقدم و تأخر در آن راه داره . این عبارت عام نمیتونه یک عبارت خاص رو تخصیص بزنه حتی اگر تأخر داشته باشه . اگر تصمیم بر این بود که کارمندان دولت حذف بشن باید ذکر می شد چون طی بند مجزا در ماده ۸ آورده شده این مطالب که ذکر می کنم منطبق با عقل و منطق بوده و در مسائل اصولی و علمی کاملاً در یک جهت حالا اگر نخواهیم بپذیریم چیز دیگری است .

  10. با عرض سلام و ادب بنده معلم هستم و میخوام ازمون وکالت شرکت کنم ولی مردد هستم .وآیا پیشنهادی دارید بتونم در زمینه حقوق فعالیت داشته باشم که مجبور به استعفا نباشم. پیشاپیش سپاسگذارم
    از راهنمایتون

  11. باسلام و احترام – توجه بفرمایید تیتر خبر شما اشتباه است . بحث حاضر صرفاً برای قضات محترم بازنشسته و نمایندگان محترم مجلس است . عبارت «سابقه قضاوت یا نمایندگی مجلس جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود» که در متن اولیه مصوبه ۱۴۰۰/۷/۲۱ مجلس آمده بود، به این شکل اصلاح شده است: «هرگونه سابقه‌ای، جایگزین آزمون وکالت نخواهد بود». ملاحظه می فرمایید همچنان کارکنان حقوقی سازمان ها که ۳۰ سال سابقه خدمت در حوزه حقوقی داشته اند معاف از آزمون هستند و قسمت اخیر ماده ۸ حذف نشده و همانطور که مستحضر هستید عبارت خاص عام را در هر دو حالت تقدم و تأخر تخصیص میزند . به نظر تصمیم عاقلانه و خردمندانه ای گرفته شده چرا که کارمندان حقوقی دستگاه ها در طول خدمت با تمامی موارد و مباحث حقوقی ، کیفری ، قرارداد ها ، مناقصات و … آشنا شده و اکثراً متخصص و متبهر گردیده اند و دولت نیز هزینه بسیار بالایی صرف یادگیری و آموزش آنها نموده و آنها همشه از حقوق و مزایای شغلی پایینی برخوردار شده اند . به نظر می رسد این حد اقل امتیازی است که برای یک کارمند زحمت کش حقوقدان که عمر خود را با مبلغ بسیار ناچیز در مقابل وکلا و قضات محترم می توان در نظر گرفت . اضافه می شود حضرات دقت داشته باشند کارمندی که ۳۰ سال زحمت کشیده کمتر رمقی برای دریافت پروانه وکالت دارد .

  12. خانم زنده دل یه سوالی از حضورتون داشتم.میشه لطف کنین و سوال کنید که طرح تسهیل مجوزهای کسب و کار برای آزمون وکالت امسال تصویب میشه.خدایی خیلی از این بابت استرس داریم.ممنون میشم از پیگیری شما.

  13. خانم زنده دل ضمن تشکر از زحمات دلسوزانه شما و همکاران محترمتون که همواره بی ادعا نظرات را بدون سانسور در اختیار سایر بازدیدکنندگان سایت قرار می دید خواهش می کنم در صورت امکان این نظر رو هم انعکاس بفرمایید.
    مگه یک نفر افسر کارشناس راهنمایی و رانندگی که خودش آزمون رانندگی پایه ۲ از مردم میگیریه ، بعداز بازنشستگی بهش گواهینامه پایه یک افتخاری می دن که قضات انتظار دارن بعد از بازنشستگی پروانه وکالت بگیرن.دلیلی نداره که کسی که قاضی هستش و بازنشسته میشه بدون کنکور مجوز پروانه وکالت بگیره ، اگه قاضی ها واقعا واردبه امور حقوقی به صورت کامل و بدون نقص هستند پس چرا این همه آرای صادره در دادگاه بدوی در دادگاه تجدید نظر شکسته میشه ، اگه قاضی بر اساس قانون و اطلاعات حقوقی قضاوت بکنه که لزومی نداره همون حکم شکسته بشه ، مگر اینکه بحث استنباط قاضی از قانون در نظر گرفته بشه ، که اگه این استنباط همسو با قانون هست، پس در آزمون هم هم بایداز همون استنباط استفاده کنده و به سوالات جواب بده ، از اون گذشته ، الان متاسفانه مدیران دفتر هم دارندپروانه میگرن ، یعنی هرکی در قوه قضائیه در مقاماجرایی و با احکام سروکار داره صالح بر گرفتن پروانه است ، خوب اینکه خیلی بده ، جالب اینکه بعضی از کارآموزان وقتی میرن به دادگاه، مدیران دفتر با نگاهی تحقییر آمیز که این چیه نوشتی ، به کارآموزا نگاه می کنن، مثل اینکه خودشن از مادر که بدنیا آومده اطلاعات حقوقی شون در سطح مرحوم کاتوزیان بوده ، مرحوم کاتوزیان بعضی کتابهاش تا ۳۰ مرتبه تجدیدچاپ شده و هر دفعه یه ایرادش برطرفش شده شما چاپ اول کتاب نظم مدنی مرحوم کاتوزیان رو نگاه کنین با چاپ اخرش ، متوجه میشید که تغییراتی انجام شده ، یعنی خود مرحوم هم می دونست که حقوق وابسته به یک چارچوب خاص نیست. این موضوع برای قضات هم صدق می کنه ، قاضی که ۳۰ سال حقوقی کار کرده نمیتونه بگه من پروانه میگرم ولی فقط حقوقی کار می کنم نه خیر جناب شما باید یه مقدار هم کیفری بخونی ، و بیایی امتحان بدی تا مشخص بشه عیارت چنده؟؟/ بعضی از عزیزان برخی از این قضات را چنان به به و چه چه می کنند، که علمای اصیل حقوق ایران در مقابل اونا اصلا هیچ منظور میشن ، قضات احترامشون سرجاش و وظیفه مون به عنوان یک فرد بازنشسته مثل سایر بازنشسته ها روی سرمون جای دارند اما قرار نیست که این موضوع باعث بشه حق دیگران زایل بشه ، اونا هم بیان امتحان بدن تا ثابت کنند در این سی سال به حق قضاوت کردند و حقوق گرفتن.

  14. سلام.چرا مسئولین کانون هیچ اطلاعیه ای در خصوص ثبت نام ازمون صادر نمیکنن؟ بالاخره شرط سن ۲۴ سال برای ازمون امسال اجرا میشود یا خیر؟
    چرا نتایج ازمون مرکز اعلام نمیکنن؟
    خسته کردن ما رو با این وضع ازمون و اعلام نتیجه و طرح های بی سر و تهشون

      1. باسلام و تشکر از خانم زنده دل در اصلاحیه ای که جدیدا نوشته شده شامل همه افراد میشود و صراحتا قید شده که هیچ کس از آزمون وکالت معاف نیست و همه باید آزمون بدند و نباید تبعیض واقع شود حتی کارمندان حقوقی دولت هم که ۳۰ سال خدمت کردند هم باید آزمون بدن و فقط شامل قضات و نمایندگان مجلس و اعضای هیات علمی نیست که این عادلانه ترین نظری است که کمسیون مجلس داده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا