تراز؛ ملاک رتبه‌بندی داوطلبان آزمون وکالت

نحوه محاسبه تراز در آزمون وکالت

پایگاه خبری اختبار- نحوه محاسبه نمره خام و تراز آزمون‌های چهارگزینه‌ای به‌ویژه آزمون وکالت ، یکی از دغدغه‌های داوطلبین است.

یکی از بدعت‌های بدون اطلاع قبلی آزمون وکالت سال ۹۲، تغییر معیار رتبه بندی از نمره میانگین به نمره تراز بود. در روش قبلی (رتبه‌بندی بر اساس نمره میانگین)، سوالات ارزش یکسانی داشته و پاسخ‌گویی به سوال آسان، متوسط و یا سخت میانگین داوطلب را به‌طور یکسان تحت تاثیر قرار می‌داد اما در رتبه‌بندی براساس تراز، هر سوال ارزش مخصوص به خود را دارد و پاسخ‌گویی به سوالاتی که دشوارتر باشد وعده کم‌تری به آن پاسخ داده باشند، ارزش بالاتری خواهد داشت.

نمره تراز ارتباط مستقیمی با سطح علمی داوطلبان و تعداد شرکت کنندگان دارد به عبارت دیگر هرچه سطح علمی شرکت‌کنندگان بالاتر باشد کسب نمره تراز بالاتر سخت‌تر می‌شود هم‌چنین هرچه تعداد شرکت کنندگان بیشتر شود تراز معیارمناسب‌تری خواهد بود.

اخبار آزمون وکالت ۹۷

در این یادداشت، به چگونگی محاسبه تراز و ملاک‌های موثر در آن اشاره می شود.

تعریف دقیقی از تراز ارائه نشده است و صرفا به این تعریف بسنده می‌شود که معیاری برای رتبه‌بندی داوطلبان است. در بحث تراز به دنبال «یکسان‌سازی ارزش نمره» و «نرمال‌سازی» هستیم. تراز نسبت به همه سوالات سنجیده می‌شود؛ به همین دلیل تک تک سوالات حائز اهمیت هستند. یعنی هر چه دیگران به یک سؤال، کمتر پاسخ صحیح دهند، ارزش آن سؤال بالاتر می‌رود و تراز بیشتری کسب می کند.

فرمول محاسبه تراز

برای به دست آوردن تراز داوطلب ابتدا باید نمره خام او در هر درس را به دست آوریم:

سپس تراز هر درس طبق فرمول‌های زیر محاسبه می‌شود:

نحوه محاسبه تراز کل نیز به شرح زیر است:

نمره تراز به عوامل مختلفی بستگی دارد:

۱-  نمره خام؛

۲-  ضرایب دروس؛

۳- سطح دشواری سؤال‌ها؛

۴- تعداد داوطلبان شرکت‌کننده در آزمون؛

۵- میانگین کل شرکت کنندگان.

برای درک بهتر این مسئله، کارنامه دو نفر از داوطلبان آزمون وکالت سال ۹۲ را ملاحظه می‌کنید:

همان‌طور که مشاهده می‌شود، آن‌چه که تعیین کننده رتبه بوده، تراز است و نه معدل کل و میانگین. داوطلب با تراز بالاتر با وجود میانگین پایین‌تر رتبه بهتری کسب کرده است.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. اگه میتونستم طبق این فرمول حساب کنم که قسمت ارث رو از کتابم حذف نمیکردم تازه از اینم راحتتره

      1. سلام اقا تو محاسبه نمره خام تعداد کل سوالات که تو اون درس جواب دادی یانه همه سوالات مثلا اگه ازبیست سوال پانزده تا را زدی پانزده ضربدر سه میشه یا نه بیست ضربدر سه یعنی اون پنج تا که نزدی هم محاسبه میشه

  2. سلام
    امکانش هست با آقای فرحناکیان یه صحبتی داشته باشید چون حوزه تخصصی شون در مورد تجارت هستش ایشون اطلاعی دارند که برای وکالت ۹۸قانون لایحه تجارت که به مجلس داده شده آیا به وکالت ۹۸ میرسه یا خیر؟؟
    ایشون چه احتمالی میدهند من میخواستم تجارت شروع کنم ولی میترسم تصویب نهایی بشه اگر امکان داره نظر ایشون بپرسید ؟؟؟

    1. مجلس که مدتهاست تصویبشم کرده تو شورای نگهبان گیر کرده و با توجه به شیر تو شیری مملکت بعیده دغدغه مقامات تغییر قانون تجارت باشه!!! اینقدر الان گرفتاری دارن که به تنها چیزی که فکر نمیکنن همین مورده! تو تصویب FATF که از نون شب واجب تره موندن فعلا!

      1. دوست گرامی، آقای علی؛

        لایحه تا الان فقط کلیاتش در صحن مجلس تصویب شده و جزییاتش فعلاً در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در حال بررسیه

        زمان زیادی لازمه تا به شورای نگهبان برسه

  3. البته توی فرمول هم الان دقت کردم نوشتید نمرات در درس مورد نظر… نه در هر سوال از درس مورد نظر.
    یعنی هر سوال فقط ۵ درصد خودش رو تاثیر داره و بعد که درصد گرفته شد میانگین درس بین کل داوطلبان سنجیده میشه نه اینکه هر یه سوال درصد متفاوتی داشته باشه.. اخه اگر هم واقعا بخواد اینطور باشه که رسما ممکنه یکی به دلیل کم زدن تنها یه درس ده سال پشت ازمون بمونه که! و دقیقا به معنی بی ضریب شدن درس ها هست و چه کاریه که بیان ضریب برای درس اعلام کنن دقت هم خیلی خوبه… به همین خاطر من هر چی هم کارنامه نگاه کردم میانیگن معدلی با تراز و نسبت رتبه ها چندان تفاوت خاصی ندارن …مگر که یکی بیاد و مثلا درسی رو که همه خوب زدن کلا نزنه یا خیلی ضعیف بزنه…
    به احتمال زیاد با توجه به اون چیزی که من از نظرات دوستان متوجه شدم میانگین دروس امسال به طور تقریبی اینطور باشه
    مدنی حدود ۵۵ تا ۶۰ تجارت هم حدود ۶۰ تا ۶۵ و اصول حدود ۲۰… آیین دادرسی مدنی امسال نهایتا میانگینش برسه به ۳۵ و جزا هم حدود ۵۰ و کیفری هم ۶۵ تا ۷۰…
    کسی حدود درصداش این باشه از لحاظ تراز ضرری نمیکنه …

  4. خب مساله این هست عملا این فرمول کاربردش زمانی هست که میانگین کل رو داشته باشیم که اون رو فقط سازمان سنجش داره در کل با توجه به این که دسترسی به اون میانگینه وجود نداره به نظر بهترین راه حل همون معدل گیری باشه کما اینکه این مساله کم اتفاق میفته کسی با معدل و میانگین بهتر بخواد تراز ضعیف تری داشته باشه اما من هم بعد از دیدن چند تا کارنامه در کانون فارس مشاهده کردم فقط یه مورد تراز بهتری داشت و معدل کمتر…
    اما به طور کلی قاعده معدل رعایت میشه مثلا:
    رتبه ۳۶ ایثار گران معدلش ۸.۹۸ بوده توی کانون فارس رتبه ۳۱ معدل ۹.۹۸ و رتبه ۳۰ معدل ۹.۰۹ بوده که مساله همون تراز هست. و معدل رتبه ۲۷ بوده ۹.۶۶ و ۱۶ بوده ۱۰.۸۶… کم اتفاق میفته بخواد اختلاف بین تراز و معدل چندان فاحش یا تاثیر گذار باشه. امسال اصول فقه و ایین دادرسی مدنی با این حساب میتونن تاثیر زیادی بر تراز داشته باشن.

    1. با سلام.
      به کارنامه دوستان ایثارگر کانون فارس چجوری دسترسی پیدا کردین؟ منظورم اینه که جایی گذاشتن بریم ببینیم.برام خیلی مهمه.
      با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا